ЛЕПЕТИЋ: ОДЛУКА О НАКНАДИ ШТЕТЕ ЗА ЛИЦА СА СПИСКА ЗА САМОИЗОЛАЦИЈУ ОБЕСМИШЉАВА РАД СУДОВА

Крајем децембра  Влада Црне Горе дала је сагласност да се исплати по 300 еура као накнада штете грађанима чија су се имена нашла на списку особа у самоизолацији због корона вируса. Из адвокатске канцеларије Драгана Лепетића, која заступа нешто више од 40 оваквих предмета,  кажу да је ова одлука проблематична и обисмишљава рад судова.

Нешто мање од 3 000 грађана Црне Горе нашло се на списку Владе за исплату одштете због објављивања личних података док су на почетку пандемије боравили у самоизолацији или карантину Интститута Игало.  Према мишљењу правних заступника ова одлука је проблематична јер није јасно  да ли сви или само они који су покренули парнични поступак имају право на одштету,  а упитно је на који начин је Влада направила списак, казао је адвокат Стеван Лепетић.

–  На територији ЦГ, барата се у тој одлуци Владе,са цифром од 2.720 особа , односно износом од 816.000 еура.  То био на прву значило да нису обухваћени трошкови поступка, медијације, адвоката и друго.  Одлука Владе је крајње проблематична и неправична, казао је Лепетић.

Истог мишњења је и адвокат Драган Лепетић који истиче да је ова одлука покушај Владе да ублажи последице по Буџет и наведе судове да досуђују 300 еура, и да на неки начин експлиитно речено преваре адвокате и не плате трошкове.

– Влада не може одређивати како ће судови судити. Судови су ишли линијом мањег отпора  и углавном одређују застој поступка у овим предметима и чекају правоснажно окончање првог поступка, такозвани пилот предмет, да виде како ће се то пресудити и да онда препишу те пресуде. То је неприхватљиво, јер је сваки предмет за себе и индивидуалан и суд није везан судском праксом, него је суд на основу Устава и Закона и слободне оцјене доказа. По мени је читава ова ситуација  слика једног деформитета правног система у ЦГ, казао је Лепетић.

Сматрају проблематичном и одлуку да се новац уплаћује директно на рачун грађана. Није јасно на чији терет ће ићи и трошкови.

– Одлука Владе да се новац уплати директно на жиро рачун тужиоца  је неуставна, незаконита. Она има циљ уштеду Буџета. Видим да судови све више подлијежу томе и добијају фискални карактер, не као дјелиоци правде него као фискус у корист државе, казао је Лепетић.

Иако је предвиђено рјешавање ових спорова медијацијом ниједан није ријешен мирним путем јер медијатори нису пристајали на поравнање.

-Ниједна тужба није поднијета на 300 еура. Све су поднијете на износ преко 1 000 еура колико ја знам у Црној Гори. Испод 1.000 еура се суди по посебним правилима за спорове мале вриједности гдје не важе правила за остале спорове. Циљ државе је да мале спорове преломи преко кољена и пошто пото ријеши, а законитост и правичност је  у другом плану, каже Лепетић. 

Након одлуке Владе чека се одлука судова како би се видјело у ком правцу ће се ријешити покренути судски спорови и хоће ли се нејасноће које је донијела одлука Владе разријешити.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here