Кампања о превенцији и контроли афричке куге свиња у четвртак у Кумбору

У склопу кампање подизања свијести о афричкој куги свиња под називом „Афричка куга свиња – мјере превенције и контроле код домаћих и дивљих свиња“, биће одржани тематски састанци за држаоце свиња и надлежне службе локалних управа чија ће реакција и учешће, уз ветеринарску службу, бити од пресудне користи за успјешан одговор у превенирању односно сузбијању болести, у случају појаве на територији Црне Горе

Кампању спроводи Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, а финансира Европска комисија, као наставак активности.

Управо из потребе да се држаоци свиња и надлежне службе у локалним самоуправама ближе упознају са карактеристикама болести, ризиком од појаве и мјерама за спречавање појаве ове болести, посебно у дијелу биосигурносних мјера на газдинству, као и обавезама локалних управа, током новембра биће организоване радионице на осам локација на територији Црне Горе (са највећим бројем држаоца свиња) за држаоце и локалну управу.

Радионица за држаоце свиња и надлежне у општинама Херцег Нови, Тиват и Котор биће одржана у четвртак, 9. новембра од 9 до 11 сати у хотелу Царине у Кумбору.

Афричка куга свиња никада није забиљежена на територији Црне Горе.

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове већ спроводи низ активности које су усмјерене на превенцију, односно на мјере за спријечавање појаве ове болести, као што су појачани надзор домаћих и дивљих свиња и ригорозна контрола увоза свиња и производа добијених од свињског меса на граничним инспекцијским мјестима као и подизање нивоа информисаности и спремности свих укључених – држаоци свиња, ветеринарско особље, ловци, граничне службе, увозници меса и производа од меса свиња и други.

Афричка куга свиња (АКС) је вирусна, заразна болест домаћих и дивљих свиња која се манифестује у виду хеморагичне грознице, а смртност може достићи и 100%. Узрочник болести је вирус који је изразито отпоран на спољне услове и остаје дуготрајно присутан на зараженом подручју.

Узимајући у обзир незаустављиво ширење ове болести европским континентом, а нарочито појаву болести у Босни и Херцеговини, посебно у пограничном подручју према Црној Гори, затим Хрватској, као и дужу присутност у Србији и Сјеверној Македонији и осталим земљама региона, Бугарској, Румунији, Мађарској и Грчкој, начин преношења и ширења, непостојање вакцине као ни ефикасне терапије против ове болести, афричка куга свиња тренутно представља највећу пријетњу сектору свињарства Црне Горе и популацији дивљих свиња.

Болест није опасна за људе и друге животиње, оболијевају искључиво домаће и дивље свиње, свих категорија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here