Кампања ХПВ вакцинације викендима у септембру

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Црне Горе настављају са активном промоцијом Програма ХПВ вакцинације. У оквиру кампање која ће се спроводити током септембра, нагласак ће бити на вакцинацији викендима без заказивања уз активно позивање свих родитеља дјевојчица узраста 9-14 година (годишта: 2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013. и 2014) да доведу своје дјевојчице на вакцинацију.

-Позив се односи на све, укључујући оне који до сада нису добили позив од тимова изабраних доктора за дјецу, као и оне који немају изабраног педијатра или из других разлога нису били у могућности да се вакцинишу до сада, саопштено је из Института за јавно здравље.

Вакцинација без заказивање ће се спроводити током три прва викенда у септембруод 9 до 14 сати у локалним домовима здравља

-Родитељи дјевојчица узраста од 9 до 14 година ће добити и СМС поруке као додатно обавјештење гдје и када је ХПВ вакцина резервисана за њихово дијете. И овом приликом морамо напоменути да овај систем има своја ограничења јер у електронском картону сваке пете дјевојчице узраста од 9 до 14 година не постоји валидан број телефона родитеља, тако да родитељи ове дјеце путем СМС поруке не могу бити обавијештени о могућности ванредне вакцинације (стога их позивамо овим путем).

Из Института за јавно здравље позивају родитеље да вакцинишу своје дјевојчице против рака грлића материце, других обољења и стања која могу узроковати ХПВ инфекције.

-Неопходно је да родитељ припреми дјевојчицу за вакцинацију кроз једноставно објашњење. Потребно је да дјевојчица има неки лагани оброк прије вакцинације и да након вакцинације остане најмање 15 минута да сједи у здравственој установи. Само у септембру, током три викенда ХПВ вакцинација је доступна на веома једноставан начин и позивамо све да искористе ову прилику да заштите своју дјецу као што су то већ урадили родитељи преко 5.000 дјевојчица у Црној Гори, саопштено је из Института за јавно здравље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here