Како против насиља, ако не културом – Млади су у центру пажње!

Донацијом спортских реквизита – стола за стони тенис и за текбол, као и средстава за богаћење библиотечког фонда, данас је у СМШ „Иван Горан Ковачић“ званично започела кампања „Културом против насиља“ коју спроводи Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови. Кампања ће трајати дужи период и обухватити све школе, вртић и оплемењивање спортским реквизитима јавних површина гдје млади бораве, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало приликом обиласка школе.

У школском дворишту гужва око тек постављена два стола за стони тенис и текбол.

-Одлична идеја. Ово нам је требало. Знате, није баш интересантно у школи, а сада нам је одлично. И сто за стони тенис и за текбол нам се свиђају, међу ученицима је веома популарно да се игра стони тенис, тако се обично чека ред јер смо имали један сто у холу. Сада је још боље када имамо и столове у дворишту, причају новски средњошколци који су велики одмор провели у дворишту.

Пројекти попут ових су веома значајни за школске установе и показују да локална заједница брине о младима, казала је директорица школе

-Дјеца су одушевљена донацијом спортских реквизита. Захваљујемо и за средства која су издвојена за библиотечки фонд школе. И у том дијелу је Секретаријат за културу и образовање имао слуха, одабраћемо књиге и уџбенике који су нам потребни. Наша школа је увијек имала подршку Општине Херцег Нови, посебно у последњих пар година. У свакој прилици када се обратимо за помоћ у реализацији нама важних пројеката, увијек смо добили подршку. То је примјер добре сарадње са локалном заједницом и бриге о нашој омладини, казала је Карановић.

„Културом против насиља“ наставак је кампање против вршњачког насиља и ставља акценат на омладинску политику у Херцег Новом који треба да буде по мјери дјетета, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало.

-Жељели смо да нашим средњошколцима омогућимо да велики одмор или периоде када су слободни, искористе на најбољи начин јер без спорта и развијања тих вјештина нема ни развоја здраве личности. Ово је само један сегмент наше кампање јер култура је широко постављен појам и обухвата здрав стил живота који треба да наметнемо младим људима. Додатан нагласак је на богаћењу библиотечког фонда све четири основне и средње школе, али и вртића који ће од средстава која су им намјењена купити књиге, сликовнице, дидактички материјал са жељом да наше најмлађе суграђане уведемо у лијепи свијет књиге. У току је и израда нацрта Локалног акционог плана за младе, спроведена је анкета и похваљујем учешће скоро 200 младих људи који су одговорили на упитник, казала је секретарка Замбелић Пиштало.

Спортски реквизити су намјењени за вањску употребу и планирано је да током кампање слични буду постављени у другим школским двориштима али и на јавним површинама у граду како би превасходно младима омогућили здрав вид забаве.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here