Кадић: Болница Мељине наставља рад, запосленима ријешен статус

Фонд за здравствено осигурање прошириће обим услуга за здравствену заштиту грађана Херцег Новог од 1. јануара и на тај начин обезбиједити опстанак Болнице Мељине, а запосленима ће бити ријешен статус који је до сада био изузетно неповољан, казао је директор Фонда за здравствено осигурање др Вук Кадић гостујући у Бојама јутра ТВ Вијести.

Како је истакао, Влада је усвојила нацрт рјешења за Болницу Мељине, а ријеч је о првом кораку који води до коначног увођења Болнице у систем јавног здравства.

– У претходна два мјесеца покушавали смо да нађемо најбоље рјешење и за болницу и за грађане Херцег Новог. У уторак, а потом и у четвртак пред сједницу Владе, донијели смо нацрт рјешења који је Вада усвојила. С обзиром на то да документ још увијек носи ознаку интерно, не могу детаљније причати о томе, али желим да грађани знају да ће од 1. јануара имати секундарну здравствену заштититу унутар болнице Мељине. Друга порука коју им упућујем је да ће запосленима у болници од почетка наредне године бити ријешен статус, а он је нажалост незавидан годинама у назад. Има неколико рјешења, није законито да Фонд за здравствено осигурање преузме болницу Мељине. Овдје је ријеч о неком другом моделу гдје би Фонд сервисирао услуге и обезбједио здравствену заштиту становницима Херцег Новог. Због компликоване ситуације у болници и судских процеса, постоји краткорочно рјешење које започиње 1. јануара, али и средњерочно и дугорочно рјешење које је циљ а то је да болницу Мељине у потпуности вратимо у систем јавног здравства. Ово је први процес који води ка томе, а јавност је упозната колико је то компликован проблем и какви се све судски процеси воде по питању Болнице. За коначно рјешење статуса потребно је вријеме, зато смо предложили краткорочне мјере које могу одмах отпочети, надамо се да ћемо пред почетак сезоне почети средњерочне мјере, а потом и коначно ријешити статус Болнице.

До тог тренутка, како је казао, Фонд ће исплаћивати средства за услуге које су регулисане уговором који је на снази.

– Она нису довољна, али молим за још мало стрпљења и од 1. јануара крећемо како треба јер једноставно не можемо мимо законских регулатива, казао је Кадић.

Организација кадра и менаџмента болнице је питање којим се бави Министарство здравља, а о конкретнијим рјешењима јавност ће бити благовремено обавјештена, казао је Кадић.

Као члан Комисије која се бави и проблема у ПЗУ ОБ Мељине и Институту „Др Симо Милошевић“, додао је да предано раде на изналажењу рјешења за опстанак Института те да она постоје, али није прецизирао о чему је ријеч јер је „болница била горући проблем“ који је прво требало ријешити.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here