Још само један корак до почетка санације школе у Србини

Архитектонски и конзерваторски пројекат за реконструкцију задужбинске школе у Србини су на ревизији у Министарству просвјете. Након одобрења, убрзо би могли започети грађевински радови како би се ова четири деценије руинирана задужбина вратила првобитној намјени.

Општина Херцег Нови је крајем прошле године, у сарадњи са Управом јавних радова и Министарством просвјете, успјела да покрене са мртве тачке пројекат реконструкције школе на Србини. Завршени су архитектонски и конзерваторски пројекат, а радови ће почети чим стигне одобреwе надлежног министарства, казао је за РТХН конзерватор Горан Скробановић.

– На тенедеру је фирма из Даниловграда добила да уради архитектонски пројекат, колега Борис Илијанић и ја смо радили конзерваторски пројекат који је завршен и тренутно је на ревизији у Министарству просвјете. Надамо се да ће то бити завршено у наредних седам дана. Било је веома тешко урадити архитектонско снимање јер је зграда у јако лошем стању, у унутрашњости је било два метра шута. Сада се чека само то одобрење Министарства просвјете да би радови били настављени.

Школа је основана 1858. године, а зграду су тестаментом оставили добротвори Јован Бошковић, Ђуро Ђуровић и Јевросима Лакетић.

– На њој се налази задужбинска плоча и грб Владиславић, како се дјевојачки презивала гђа Лакетић. Наша идеја је да ту плочу и грб скинемо, пренесемо у музеј, а потом да се договоримо да ли ћемо радити одливке или ћемо вратити оригинале очишћене и конзервиране. Мислим да их свакако треба сада маћи са зграде због радова да се не би десило, пошто је зграда руинирана, да падну. 

Пројектни задатак усаглашавали су Министарство просвјете, Агенција за изградњу и развој и Управа за јавне радове. Објекат може бити вишенамјенски за потребе основне или средње поморске школе и да се уреди спортско игралиште.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here