ЈОКИЋ: ЗА КОТОР 2022. ЈЕ ГОДИНА КАПИТАЛНИХ ИНВЕСТИЦИЈА

У Општини Котор у овој години планирана су улагања у висини од 18,5 милиона еура од чега је 6,5 милиона предвиђено из буџета Општине док су остала средства обезбијеђена кандидовањем пројеката кроз буџет државе, казао је предсједник те Општине Владимир Јокић. Истакао је да је најважнији пројекат изградња жичаре Котор – Ловћен, а полагање камена темељца најављује за април. Годину која је за нама, по ријечима Јокића, искористили су за припрему пројеката који ће бити реализовани током 2022. Финансије су стабилизоване, казао је он, а на рачуну Општине је преко два милиона еура.

Доспјеле обавезе се исплаћују редовно, а Јокић кааже да су створили вишак од пет милиона еура.

Јокић подсјећа да су у предходној години заједничким напорима са Управом за јавне радове успјели да заврше радове на базену у Шкаљарима и обезбиједе тренажни процес за ватерполисте Котора те на тај начин ријешили вишегодишње питање недостатка базена у граду.

„Успјели смо да одржимо све културне манифестације током љета. Такође смо финансирали спорт и спортске клубове, НВО сектор , дакле све оно што је неопходно за друштвени живот града“ навео је он.

„Предходна година је била година стабилизације. На данашњи дан на рачуну општине је преко 2 милиона еура. Планирамо буџет који смо послали скупштини на усвајање на 19,3 милиона еура од којих је 6,5 милиона само капитални буџет“ појашњава он.

Јокић је изразио захвалност Влади Црне Горе и парламентарној већини која је усвојила буџет државе Црне Горе, додајући да су као локална управа у договору са Владом правили паралелно капитални општински буџет и кандидовали пројекте за капитални буџет Црне Горе.

„Сада можемо да кажемо да смо у 2022 годину ушли потпуно спремни за реализацију највећих инфраструктурних пројеката. Од стране државе је планирано улагање од неких 12 милиона еура, што значи да ће уз још 6,5 милиона планираних кроз буџет Општине, у Котор, у овој години бити уложено 18,5 милиона. Очекујемо да ће ова година бити година капиталних инвестиција и да ће Котор постати градилиште када је у питању инфраструктура и пројекти који су од великог значаја за општину“

Јокић каже да је планирано да се у Грбљу почне са изградњом водоводне мреже, те да ће се један њен дио према Бигови радити и у сарадњи са инвеститором Бигова Беј. Такође је планирана и реконструкција пута кроз Горњи Грбаљ а започеће се и са процедуром за изградњу дјечијег вртића.

„Планирано је започињање процедуре изградње Дневног центра за дјецу са сметњама у развоју у Котору, вишемилионско улагање у бедеме, започињање процедуре изградње фискултурне сале у ОШ „Иво Визин“ на Прчању, изградња саобраћајнице Иво Бркановић у Шкаљарима, изградња саобраћајнице око школског центра у Доброти. Планирамо да Дом културе у Рисну ставимо на јавни позив како би га дали у дугогодишњу концесију“.

Створени су, каже Јокић, и готово сви формално правни предуслови за почетак изградње станова за синдикате и запослене у државним и општинским установама на територији Грбља па је увјерен да ће ова година бити прва у низу година која ће промијенити лице града и додатно га унаприједити.

„Поред овога постоје и пројекти гдје општина није директни инвеститор, али свакако пружамо подршку. Ријеч је о изградњи нових хотелских капацитета. Очекујемо убрзо почетак изградње хотела на Урцу као и почетак радова на хотелу Теута у Рисну. У току су радови на позицији Марковог рта на проширењу хотелских капацитета. То ће довести до тога да у наредним годинама имамо значајне хотелске капацитете и да можемо на прави начин да развијамо наш туризам“.

Ипак можда најважнији пројекат чија реализација би требала да крене ове године је изградња жичаре Котор – Ловћен.

“План је да већ у априлу мјесецу имамо полагање камена темељца и почетак реализације овог пројекта. Од момента започињања радова рок за њихов завршетак је годину дана. Имамо озбиљног инвеститора и ја сам увјерен да ћемо у  мају 2023. пустити жичару у рад”.

Коментаришући актуелна дешавања када је ријеч о функционисању власти у локалној управи, Јокић је истакао да што се тиче извршне власти у Општини Котор ту нема никакве кризе, напротив ради се у “петој брзини”.

Он је поручио да ће извршна власт наставити да ради у пуном капацитету и да скупштини шаље предлоге. Очекује да ће у јануару имати скупштинска засиједања a увјерен је да ће сви изнаћи снаге и наставити рад у интересу града те да ванредних локалних избора неће бити.

Јокић је још једном поновио раније изречени став да Котор има невјероватан потенцијал али да он може да се развија и да иде напријед само ако цјелокупна заједница буде радила на томе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here