Ји Јанг долази на Херцегновски Стрип Фестивал

Изузетна кинеска умјетница Ји Јанг (Yi Yаng) која од 2013. године живи и ради у Италији прва је специјална гошћа коју Херцегновски Стрип Фестивал (ХСФ) најављује за сљедеће издање централне манифестације, која је у 2023. години на програму од 1. до 6. септембра на најљепшим локацијама у Херцег Новом и Боки Которској.

Како наводе у саопштењу, Херцегновски стрип фестивал првог зимског дана доноси нешто што грије душу и утопљава срце – прве најаве специјалних гостију 17. Херцегновског стрип фестивала.

– У Новој години планирамо да будемо још бољи, још већи и још забавнији! Планирамо да вам донесемо много садржаја, много изненађења, и нове свјетске звијезде стрипа које ће се представити херцегновској публици и многобројним посјетиоцима ХСФ-а – најављују из Удружења љубитеља стрипова ХСФ.

Након што је добила прилику да буде један од излагача на престижном Сајму дјечије литературе у Болоњи, Ји Јанг црта стрип албум „У помоћ!“ за елитног италијанског издавача БАО. Недуго затим илуструје и разне наслове за кинеско тржиште, као што су „Камен сликар“ или „Обојен дан“ за издавача ТианТиан. Као илустратор сарађује и са многобројним другим кинеским издавачима и ревијама.

На италијанско тржиште се враћа наставком свог првог стрипа „У помоћ! – Пријатељи“ као и гостовањем на престижном стрип наслову Дилан Дог за који црта једну епизоду у едицији Колор фест. Огроман успјех доживљава стрипом „Изи Бризи“ поново за БАО, на којем бриљира и као сценариста и као цртач, те добија награду за најбољи стрип за дјецу и омладину на највећем италијанском фестивалу стрипа, Ромикс.

Након рада на још пар наслова за кинеско тржиште, у Италији је у октобру ове године објављен и наставак „Изи Бризија“ неуморне Ји Јанг, под називом „Дубоки одмор“.

– Уз феноменалну Ји Јанг, на седамнаестом ХСФ-у ћемо коначно видјети и сјајну Францускињу Дану Димат, која због административних потешкоћа није успјела „слетјети” на претходни фестивал. Подсјетимо, Дана је рођена у Италији, у Салерну, а прво институционално образовање цртања је имала у Напуљској школи стрипа, да би се 2009. године преселила у Париз и објавила први двотомни албум „Sideline, The Osmond Affair” који ће издавач Хуго БД поновно издати под насловом „Football business Club”. Од 2013. године, Дана ради за најпознатију француску издавачку кућу Солеил, и то на успјешним стриповима „Les Aventuriers de la mer” (три тома), те „Елфес Т20”, „Елфес Т25”, „Елфес Т30” и „Парфум де соие”. Паралелно је радила и „Charmed” (2015) и „Wonderland” (2016) за Zenescope Entertainement, док је тренутно ангажована и на пројекту „La baroque épopée du monde ” који је ове године издала кућа Дракоо!” –  додају из ХСФ-а.

Уз све ово, организатори Херцегновског Стрип Фестивала за зимско издање своје манифестације припремају изузетно занимљив и значајан програм, са најактуелнијим гостима из свијета девете умјетности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here