Јесен 2022: Сервисне информације

Умјерено до потпуно облачно, повремено киша, пљускови, понегдје и грмљавина. Интензивније падавине на југу, а крајем дана и током ноћи у већем дијелу земље, понегдје се очекују обилне количине. Вјетар јужних смјерова, повремено умјерен до јак, на ударе и веома јак. Јутарња температура ваздуха  до 15, највиша дневна до 18 степени.

Упозорење:

На подручју Црне Горе  до недеље  преовлађује циклонска активност, која   у јужним-приморским и централним дјеловима  и према сјеверу условљава јаку кишу, локалне краткотрајне олујно временске непогоде и јак јужни вјетар.

На основу информације добијене од Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, а у циљу правовременог и ефикасног дјеловања на најаву екстремних метеоролошких појава на подручју Црне Горе, Директорат за заштиту и спасавање МУП-а послао је обавјештење свим учесницима у систему заштите и спашавања, у циљу подизања нивоа оперативне спремности.

–  У недељу поподне на сјеверу ће доћи до осјетног захлађења увече и током ноћи у већини мјеста на сјеверу у правцу централних виших предјела киша ће прећи у снијег, наведено је у саопштењу.

Због утицаја циклона и јаког јужног-југозападног струјања ваздуха, у јужном Јадрану, очекује се краткотрајно подизање нивоа мора, јаки таласи – узбуркано море и локални проблеми са водом дуж обале.

-Због очекиване метеоролошке ситуације могући су одређени проблеми на терену, а због интензивне кише и наглог прилива обилне количине воде, потенцијално су могући бујични проблеми, првенствено на бујичним токовима и у урбаним срединама, на саобраћајницама и на потенцијално рањивим мјестима могућа су локална клизишта или одрони, посебно гдје су вршени озбиљни грађевински захвати гдје је нарушена природна повезаност тла, саопштавају из Директората за заштиту и спашавање МУП-а и позивају грађане да своје активности прилагоде најављеној метеоролошкој ситуацији.

ЦЕДИС

Нема најављених искључења струје за викенд, саопштено из Црногорског електродистрибутивног система.

Аутобуска станица

У Херцег Нови стигли су аутобуси Божура из Београда, као и Трансјуг исто из Београда. Очекују долазак превозника Ленс из Новог Сада и Ројала из Ниша, Јадранлајна из Крагујевца, Јадранекспреса из Суботице; Ројала из Београда и Блуе Лајна из Суботице. Из Херцег Новог поласци су ка Београду у 8:30, Центротранс вози према Сарајеву, а термин поласка Божура ка Дубровнику у 9:30 и 11:10; те у 12:10 ка Требињу вози Југопревоз из Гацка и даље аутобуси ка другим дестинацијама. 

Телефон за информације 321 225.

Аеродроми Црне Горе

Са Тиватског аеродрома данас су планирани  летови ка Београду у 8:00 , 10:55, 11:40 , 16:05. Са Подгоричког аеродрома лет ка Бечу у 7:15 ; ка Београду у 7:30, 8:35;  Загребу у 8:55, Истанбулу у 9:00 ; Дортмунду у 9:00 ; Лондону у  11:05;  Берлину у 14:20; Будимпешти у 14:55; те летови за Беч у 15:00 и 17:35; Београд 16:15 и 18:15;  Истанбул у 20:30 и Рим у 20:40.

АМСЦГ

 Саобраћај се обавља  по  мокрим  коловозима. Видљивост је мјестимично смањена по котлинама. Дуж клисура и усјека могући су  ситнији одрони.Возачима савјетују опрезну вожњу прилагођену временским и саобраћајним условима и поштовање правила саобраћаја

До 01.04.2023. године обавезна је пнеуматика за зимску употребу за сва моторна возила на путевима, гдје је то назначено сигнализацијом без обзира да ли на том путу постоје зимски услови. Kада на осталим дијеловима и дионицама пута који нису обухваћени Наредбом постоје зимски услови (снијежне падавине, снијег, лед или поледица на коловозу) на возилу морају бити пнеуматици за зимску употребу на свим точковима.  

 У периоду  до 15.12.2022. године одобрава се промјена режима саобраћаја са двосмјерног на једносмјерни у временском интервалу од 08.00-17.00 сати због санације потпорног бетонског зида на магистралном путу М-1 дионица Дебели Бријег-Мељине, локалитет Суторина.

На магистралном путу М-11 Лепетани-Тиват-Kртолска раскрсница у мјесту Доња Ластва промијењен је режим саобраћаја са двосмјерног на једносмјерни на мјесту извођења радова.

Привремено се за дане 10.12.2022. године у временском интервалу од 14.45 до 15:45 часова и 11:12.   у временском  интервалу од 10.45 до 14.00  часова одобрава обустава саобраћаја на маг.путу М-11 дионица Лепетани –Тиват због одржавања Другог Бокешког полумаратона.

Интензитет саобраћаја је умјерен на путевима у земљи.

Информативни центар заједно са службом помоћи на путу на услузи је непрекидно 24 сата. Информације се могу добити путем телефона 19807, 020 234 999 и 063 239 987.

Возите полако и пажљиво, срећан пут!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here