Јелена Боровинић Бојовић предсједница Скупштине Заједнице општина

За предсједницу Скупштине Заједнице општина Црне Горе једногласно је изабрана др Јелена Боровинић Бојовић, предсједница Скупштине Главног града.

Захваљујући на указаном повјерењу, др Боровинић Бојовић нагласила је потребу јачања демократског амбијента и владавине права, те заштите интереса јединица локалне самоуправа, а тиме и свих грађанки и грађана Црне Горе.

За потпредсједнике Скупштине Заједнице изабрани су Милун Рмуш, предсједник Скупштине општине Беране  и Миљан Марковић, предсједник Скупштине општине Тиват.

За предсједника Надзорног одбора Заједнице изабран је Александар Гргуровић, предсједник Општине Даниловград, а за чланове Марко Јанкетић, предсједник Скупштине општине Мојковац и Адриан Маврић, предсједник Скупштине општине Улцињ.

Сједници Скупштине претходила је 42. сједница Управног одбора Заједнице на којој су усвојени Програм рада, Финансијски план и План јавних набавки за 2024. годину. Представљајући ове документе, генерална секретарка Заједнице Мишела Манојловић је истакла да ће фокус Заједнице и у овој години бити унапређење законског оквира; унапређење сарадње са министарствима, Владом и Скупштином; јачање финансијске и функционалне независност општина у циљу равномјернијег регионалног развоја и успостављања концепта управљачке одговорности; стварање  нормативних и других предуслова за децентрализацију у свим управним областима и квалитетније остваривање функција ЈЛС; јачање подршке ЈЛС у процесу приступања ЕУ, повлачења бесповратних средстава из ЕУ и других фондова и међународне сарадње; те развоју и јачању људских ресурса ЈЛС кроз перманентне обуке које организује и пружа Заједница општина и Управа за људске ресурсе, као и унапређење капацитета Заједнице ради остваривања постављених циљева.

 Проф. др Оливера Ињац, Градоначелница Главног града Подгорица изабрана је за чланицу Делегације Црне Горе у Конгресу локалних и регионалних власти Савјета Европе, док је др Марко Терзић, доктор стоматологије из Пљеваља, изабран за представника Заједнице у Одбору директора Клиничког центра Црне Горе.

Управни одбор је за члана Одбора за развој локалне самоуправе Заједнице општина изабрао Душка Лалатовића, секретара Секретаријата за локалну самоуправу у Општини Никшић, док је за члана Одбора за европске интеграције и међународну сарадњу изабран Бојан Павићевић, потпредсједник Општине Даниловград. Сузана Црновршанин, савјетница за урбанизам у Служби предсједника општине Бар изабрана је за члана Одбора за просторно планираје Заједнице општина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here