Јака циклонска активност на подручју Црне Горе

Фото:РТХН -илустрација

На подручју Црне Горе у петак и суботу (16. и 17. децембар ) очекује се дејство циклонске активности која ће у јужним-приморским и у централним предјелима према сјеверу условити јаку кишу, локалне краткотрајне олујно временске непогоде и јак јужни вјетар , саопштено је из Хидрометеоролошког завода.
Врло јак на ударе олујни јужни вјетар очекује се посебно у петак у вишим предјелима на сјеверу, док ће у суботу интензитет јужног вјетра слабити.
Због утицаја циклона и висинске јужне-југозападне атмосферске струје, у области јужног Јадрана у петак, очекује се и подизање нивоа мора и јаки таласи-узбуркано море, метеоролошки ефекат који ће битно утицати на нормално отицање-уливање ријеке Бојане у море.
Могући су и одредјени проблеми на терену а због интензивне кише и наглог прилива обилне количине воде, у централним и јужним предјелима, потенцијално могући су бујични проблеми у урбаним срединама, на саобраћајницама . На потенцијално рањивим мјестима могућа су локална клизишта или одрони посебно на мјестима гдје су вршени озбиљни градјевински захвати гдје је нарушена природна повезаност тла.
Због очекиване краткотрајно обилне количине кише, која долази након неколико јаких кишних серија, са метеоролошког аспекта, потенцијално могући су проблеми са обилном количином воде у систему Морача-Зета, Скадарско језеро, Бојана.
У суботу у другом дијелу дана осјетно мање кише. Од недјеље-понедјељка (18-19.дец.) стабилније временске прилике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here