Измјештање Рециклажног дворишта тек уз измјене планског документа

Поводом иницијативе мјештана Мељина за измјештање рециклажног дворишта, који, како наводе, умањује туристички потенцијал овог мјеста, из Секретаријата за комуналне дјелатности су изразили спремност да приступе формирању Комисије која ће детаљно размотрити потенцијална рјешења.

Мјесна заједница Мељине поднијела је почетком године иницијативу локалној самоуправи и предузећу Чистоћа за измјештање Рециклажног дворишта, подсјећа предсједник Милан Берић.

 

Милан Берић, предсједник МЗ Мељине

– Упутили смо дописе предузећу Чистоћа и Секретаријату за комуналне дјелатности. Добили смо одговор од Чистоће, да су они само управљачи, а да је Општина одговорна за Рециклажни центар. Од Секретаријата смо добили одговор да су вољи да се Рециклажни центар измјести, да образуји комисију, али ниси нам дали информације када би то требало да буде – наводи он.

Секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић напомиње да је рециклажни центар у Мељинама предвиђен планском документацијом, те да разматрање других локација изискује вријеме у учешће шире јавности.

Василије Сеферовић, секретар за комуналне дјелатности

– Потребно је образовати комисију, коју ће чинити представници локалне самоуправе, секретаријата, грађана, Мјесне заједнице Мељине, а морали би урадити и студију изводљивости. Тако да је мало дугачак процес по питању, најприје папирологије, а касније и измјештања Рециклажног дворишта – појашњава он.

Мјештани Мељина, како наводи Берић, као највећи проблем истичу буку из Рециклажног дворишта.

– Сигурно је да мјештани неће одустати од измјештања Рециклажног дворишта. Велика је бука и туристи нам због тога одлазе, тако да је то горући проблем. Рјешење није ублажавање буке, него премјештање. Није мјесто Рециклажном центру у Мељинама – истиче он.

Сеферовић са друге стране увјерава да ће у предузећу Чистоћа настојати да ублаже буку.

– Дато је упозорење предузећу Чистоћа да поведу рачуна о истоварању комуналног отпада, тако да се надам да ће по том питању бити пуно боља ситуација током ове године. Кад будемо у планском документу предвидјели неку нову локацију, а наравно ту би требало да иде и јавна расправа, то би био почетак процеса – казао је он.

Мјештани Мељина дуго указују и на проблем непријатних мириса из Постројења за пречишћавање отпадних вода, а како кажу из локалне самоуправе имају увјерења да се прошлогодишњи сценарио неће поновити овог љета.

Подсјећамо, Друштво за изградњу водоводоне и канализационе инфраструктуре недавно је расписало два тендера вриједности око 50 хиљада еура за набавку опреме за Постројење, чиме очекују да ће ријешити овај проблем уочи туристичке сезоне.

1 COMMENT

  1. A nidje veze smeta im reciklazno dvoriste koje je maltene neprimjetno a govnara od koje bazdi pola H Novog im je ok. Jao ko se ave petlja dje nebi trebo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here