Изложбом археолошких експоната Музеја града Шибеника у башти Музеја у Херцег Новом – настављена сарадња два града

Изложба „Праповијест и антика на шибенском подручју: Велиштак и Велика Мрдаковица“, коју је приредио Музеј града Шибеника,  отворена је у башти Музеја „Мирко Комненовић“.

– Ријеч је о два археолошка налазишта, на којем радници шибенског музеја спроводе систематска истраживања. Сарадња града Шибеника са Општином Херцег Нови почела је прије више од пет година, аплицирањем у ИПА пројектима везаним за дигитализацију Канли куле, који се успјешно реализовао. Музеј града Шибеника представио је дио дјелатности свог Археолошког одјела, навела је директорица ЈУ  „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ Херцег Нови  Гордана Крунић:

-Шибеник и Херцег Нови су два приморска и туристичка града, који имају шта да понуде и покажу гостима са истанчаним укусима. Верујемо да ће наше позитивно искуство бити основа за наставак даље сарадње, како на пољу културе и умјетности, тако и на другим пољима, навела је Крунић.

Директор Музеја града Шибеника Жељко Крнчевић се захвалио свима који су омогућили ову изложбу:

– Мени је велико задовољство опет бити у Херцег Новом, јер смо развили тако добру сарадњу на реализацији ове изложбе. Сарадња се наставља и нада се да ће бити успјешна, навео је Крнчевић и уручио потпредсједнику Општине Херцег Нови преписку  Статута града Шибеника.  

Потпредсједник Општине Мирко Мустур је казао да је захваљујући овој изложби публика добила прилику да завири у дубоку прошлост, чак до 7. вијека прије нове ере.

– Драго ми је да новски Музеј и галерија настављају да шире мрежу партнера из региона. Вечерас пред нама је изложба из  Шибеника. Археолошка налазишта нису на корист само стручној заједници него и заинтересованој јавности која добија могућност  кроз  ову поставку,  да се упозна са тим локалитетима. Шибеник и Херцег Нови су већ сарађивали у ЕУ пројектима, а  ова изложба је један од првих пројеката између ових музеја. Посебну захвалност дугујемо Министарству културе и медија Републике Хрватске, која је обезбиједила финансијска средства за одржавање ове изложбе. Радује нас што су преко сарадње два града остварени пословни  и пријатељски контакти.  Сигуран сам да ће у будућности управе градских музеја додатно проширивати сарадњу, која ће донијети још богатих искустава и сазнања, поручио је Мустур.

Виши кустос из Музеја града Шибеника Тони Брајковић се осврнуо на боравак у Херцег Новом у којем је био и прије неколико година:

– Први пут сам у вашем Музеју. Морам се захвалити свим радницима у музеју који су нас дочекали грандиозно и ми смо дошли са дијелом материјала о два локалитета (комади грнчарије, керамика, анализе животињских костију, остаци оруђа и оружја…).  Ријеч је о Археолошком налазишту Велиштак које је откривено 2007. године. То је насеље из раздобља касног неолита, односно, хварског лончарског стила, који је током готово читавог 5. миленијума прије Христа био распрострањен на већем дијелу источне обале Јадрана и њезиног залеђа.

Велика Мрдаковица је археолошко налазиште насеља, које се током жељезног доба налазило на територију народа Либурна, а пред крај старе ере постаје дио римске државе.

Истраживања су фокусирана на простор самог насеља на основу чега добијамо потпунију слику о животу и обичајима ове либурнске заједнице.

Његов колега Емил Подруг је истраживао један дио насељa са ватриштима, огњиштима, дијеловима кућа и кроз дебели слој земље наилазио је на тај мањи покретни материјал. Трагови кућа су на Велиштаку сачувани једино у виду сегмената подова од утабане глине.То истраживање на локалитету укључује и неколико струка и сарадњу са колегама са Филаделфијског универзитета и употребом нових технологија доста се тога сазна.

Брајковић је упоредио Херцег Нови и Шибеник који имају сличну конфигурацију терена:

– Ријека Крка као и Бока Которска од најранијих времена, биле су те преко којих су долазиле робе и идеје. Трговина је повезивала људе. И на Великој Мрдаковици која је уз ријеку Крку на малом брду, на 12 000 метара квадратних се налазило насеље, које је опасано са неколико вијенаца бедема. У истраживању од 2014. године налазимо  све више и више слојева, од којих су неких на дубини преко три метра дођете до темеља неких зидова. Ту у кршу урањате у прошлост објашњава, између осталог, Брајковић.

Изложбу  „Праповијест и антика на шибенском подручју: Велиштак и Велика Мрдаковица“  Музеја града Шибеника можете погледати у башти Музеја „Мирко Комненовић“  до 3. октобра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here