Изложба калиграфских радова отворена на Белависти

Изложбу радова полазника школе калиграфије на тему „„Богослужење србљака, јасеновачки новомученици“ отворена је синоћ на Белависта. Радове су  представили Ђорђе Павловић, Даница Војновић, Матеј Дакић и Теодора Бајић.

Отворајући изложбу Марина Вукаловић из Секретаријата за друштвене дјелатности, казала је да је лијепо видјети малде сабране и сједињене у истој мисли која његује и оплемењује културно и језичко богатскво.

-Њихове вриједне руке укрсиле су хартије ћириличним писмом, централном одредницом и темељoм нашег националног и културног идентитета. Писмо којем су исписани почеци наше писмености, свако слово на хартији уткано је с љубављу, молитвом и стрпљењем. Тиме нас ови млади људи уче да је то једини начин исправног и примјерног дјеловања.

Како је истакла овогодишња тема носи дубоку и снажну поруку.

-Поруку која нас опомиње да је сјећање на жртве логора Јасеновац наш дуг и завјет. Одавање поште невино убијеним жртвама нацизма и учење о Јасеновцу наша је обавеза и једини начин да се спријечи заборав , брисање и ревидирање наше историје, казала је Вукаловић и додала да је немјерљив и вишеструк  значај овог пројекта.

-Школа је проистекла из велике жеље за образовањем и развојем нових вјештина код дјеце и младих, а који ће у континуитету тек изродити далекосежни значај за малде нараштаје. Будите сигурни да ћете у Општини Херцег Нови, у Секретаријату за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, увијек имати подршку и пријатеља за све будуће пројекте овог типа, казала је Вукаловић.

У бесједи протојереј Никола Тодоровић, говорио је о значају ћирилие и казао да је ова изложба усмјерава на традицију, битисање, останка и опстанка на тему спасења и занчаја ријечи завјет, клетва, преци и потомци.

-Оно што су наши преци чинили и радили опстаје и дан данас. Пошто је калиграф Душан Мишић научио и обучио оца Зорана и нашу омладину они то сада преносе с кољена на кољено, казао је Тодоровић .

На отварању изложбе, коју је организовала Школа калиграфије при храму Светог Спаса на Топлој и Светосавска Православна омладина Новска „Спона“ наступио је и дјечији хор „Преподобна Касија“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here