ИЗЛОЖБА ЦВИЈЕЋА НА ПЛАТОУ ИСПРЕД ОПШТИНЕ ОКУПИЋЕ ПРЕТЕЖНО ПРОИЗВОЂАЧЕ

Традиционална Изложба цвијећа, под окриљем „Празника мимозе“, ове године ће бити организована на платоу испред зграде Општине Херцег Нови , а окупиће углавном произвођаче из Црне Горе. Свечано отварање тродневне изложбе је сутра (петак, 18. фебруар) у 10:00 сати, уз пригодан музички програм.

Према ријечима организаторке Јованке Матковић, због отвореног простора и хладноће, овога пута изостаће собно цвијеће, а представиће се 11 излагача.

-Како смо кренули, сваке треће године имамо нову локацију, прошле године је била и пауза, а сада ће то углавном бити излагачи са декоративним стаблашицама и вањским цвијећем. Због простора који тренутно имамо на располагању за организацију Изложбе цвијећа, не могу да учествују цвјећаре, јер просто немају гдје да ставе своје собно цвијеће, због нижих температура. Није било лако окупити произвођаче, нико не жели да дође на хладно, јако дуго је и падала киша, па су се двоумили да ли да дођу, али успјели смо да окупимо 11 излагача цвијећа. Имамо још пар пропратних излагача који традиционално долазе на Изложбу цвијећа, који производе чајеве на природној бази, креме на бази цвијећа и биљне сапуне, а новитет је ове године једна дјевојчица која ће радити аранжмане од цвијећа и од воћа.

Да би привукла више учесника и публике, ова манифестација би, сматра Матковић, требало да буде изложбено-сајамског карактера.

-Пошто ћемо ове године бити на отвореном, дошли су само произвођачи. Тако смо се и трудили да само њих привучемо, да бисмо у овој ванредној ситуацији, одржали континуитет Изложбе цвијећа. Прошле године је, након неколико одгађања, изложба отказана, а она заиста људима недостаје. Можда би било добро да одредимо, као што смо и кренули прије двије године, да они који желе само да излажу имају свој одређени простор и представе декорације које нису на продају, а да имамо и сајамски дио. То би по мом мишљењу било рјешење – да се обједини та изложба цвијећа и да се врати како је некада било, јер изложбе цвијећа више не функционишу у том смислу, ако нису продајне. То може да траје један дан, да људи обиђу, али чим није продајног карактера, нема великог интересовања ни учесника ни посјетилаца.

Због отвореног простора, изостаће и произвођачи мимозе, али радује што су се вратили неки велики произвођачи садница воћа, цвијећа и украсног биља.

-Неће доћи произвођачи мимозе, зато што по оваквој температури не могу да остану преко ноћи, једноставно неће да ризикују да ли ће пропасти, да ли ће пасти киша, али смо задовољни с обзиром да су се опет одазвали сви произвођачи из Бара, Улциња, Подгорице, Тивта и других градова. Највише их има из Подгорице, одакле нам стижу велики произвођачи. Ове године ће доћи „Екоплант“, који годинама није долазио због тога што у пријашњим просторима хотела „Војводина“ и „Титове виле“, због величине својих стаблашица нису могли да излажу, а садашњи простор им је идеалан, поручила је Матковић.

Изложбу цвијећа ће сутра у 10:00 сати отворити књижевница Мирјана Бобић Мојсиловић, трајаће у петак, суботу и недељу од 9:00 до 19:00 сати, а свечаност отварања ће употпунити наступ женске вокалне групе „Лира“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here