Изградња заједничког граничног прелаза на Зупцима почетком наредне године

Гранични прелаз Зупци

Изградња заједничког граничног прелаза Ситница – Зупци, између Црне Горе и БиХ, требало би да почне наредне године.  Споразум између Црне Горе и БиХ о интегрисаним граничним прелазима верификован је у фебруару 2020. године а због дужег застоја, иницијативу да се реализација пројекта убрза покренули су градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

Како је у емисији „У четири ока“ на РТХН казао градоначелник Требиња Мирко Ћурић,  тендер је завршен и изабран је извођач који ће почетком 2024. године ући у посао.

-Све иде планираном динамиком, а према информацијама које имам почетак радова је следеће године. Чињеница је да је то велико за Требиње и Херцег Нови и све оне оне људе који користе ту дионицу пута. Надам се да ће то да буде на понос свих нас и да ће бити функционалан прелаз, казао је Ћурић.

Он се осврнуо на интегрисани гранични прелаз Враћеновићи – Делеуша, на путном правцу Билећа – Никшић,  који се показао нефункционалним.

– Тај неки размак који је направљен је направљен тако да возило које не заврши оба прелаза следеће не може да дође на ред за контролу. То је један пропуст који је направљен и који смо уочили и не желимо да се деси и на овом граничном прелазу, објаснио је Ћурић.

Ћурић каже да је крајњи циљ да се возила контролишу само на улазу у државу, како би проток саобраћаја био бржи нарочито током туристичке сезоне:

-Конкретно, када идете рецимо из правца Требиња да вас контролише само црногорска полиција, а када се путује из правца Херцег Новог ка Требињу само БиХ полиција. то је неки сиистем који постоји, да ли треба мало више времена да се то реализује не знам али је то наш коначан циљ да се проток саобраћаја, нарочито у сезони убрза, рекао је Ћурић.

Према споразуму који је потписан између Црне Горе и БиХ двије државе имаће четири заједничка прелаза. У Црној Гори ће, поред заједничког граничног прелаза Враћеновићи – Делеуша који је отворен у октобру 2020., бити и гранични прелаз Шћепан Поље – Хум на путном правцу Плужине – Фоча, док ће у БиХ заједнички прелаз поред овог, на путном правцу Требиње – Херцег Нови  бити и Клобук – Илино Брдо на путном правцу Требиње – Никшић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here