ИЗА ХСФ-А СЈАЈАН БРИТАНСКИ СТРИП ВИКЕНД, НА ФЕСТИВАЛ ДОЛАЗЕ ПЈ ХОЛДЕН И МАЈК КОЛИНС

ХСФ Панел дискусија

Специјални гости 16. издања Херцегновског стрип фестивала, који је на програму од 2. до 7. септембра ове године на више локација у Херцег Новом и Боки Которској, бити ПЈ Холден и Мајк Колинс.

Како саопштавају организатори смотре стрипа у Херцег Новом, двојица врхунских британских стрип умјетника уклапају се у програме које је у мјесецу за нама ХСФ успио да организује и да направи још један велики искорак и цјелокупној црногорској културној сцени уприличи догађај за памћење и понос. Кроз сарадњу са Британским Савјетом, и учешће у пројекту „Креативна економија – развој политика у области филмске индустрије у Црној Гори“ ХСФ је ауторитет у свијету визуелних медија, и своју мрежу пријатеља фестивала ставио на располагање, овог пута, филмској јавности Црне Горе те на 7. Зимски стрип викенд довео прослављеног филмског и ТВ режисера Брајана Кирка који је радио на насловима као што су „Игра Престола“, Пени Дредфул, Декстер, Тудори, али и сјајном филмском остварењу „21 мост“ једним од посљедњих филмова генијалног Чедвика Босмана.

Главну улогу у припреми и реализацији овог догађаја је уз тројку која чини ХСФ имао и Амбасадор фестивала, свима већ добро познати Вилијам Симпсон, главни цртач књиге снимања и креатор визуелног идентитета ТВ серије „Игра пријестола“.

Вилијам Симпсон, сторибординг мастерклас

– Вилијамов ауторитет у свијету стрипа и филма је огроман, као и његова љубав према Херцег Новом и нашем фестивалу. Он је човјек који ХСФ-у отвара многа врата, а ми смо фестивалска организација која пружене прилике схвата изузетно озбиљно и у њих улаже огромно вријеме, рад и ресурсе. Резултати су због тога видљиви свима – објашњавају организатори.

Брајан Кирк и Вилијам Симпсон били су главни говорници панел дискусије, коју је водио Јован Суботић, један од организатора ХСФ-а, а која је била посвећена анализи успјеха Сјеверне Ирске као филмске дестинације и лекцијама које из њиховог примјера може да извуче Црна Гора. Вилијам Симпсон је следећег дана у Херцег Новом одржао Мастер клас сторибординга за преко 50 младих црногорских умјетника који су на Фестивал дошли из Цетиња, Подгорице, Никшића, Будве, Котора, Тивта, Бара…

ХСФ полазници сторибординга

– Био је то један од најљепших момената у историји ХСФ-а – кажу организатори.

Британска стрип сцена је изузетно заступљена на Херцегновском Стрип Фестивалу још од 2014. године и доласка Руфуса Дејглоа. Од ове године је започета сарадња и са Британским Савјетом и Амбасадом Велике Британије у Црној Гори, па не чуди што ће и на наредном фестивалу у септембру, ХСФ наставити да публици представља највеће ауторе са Острва.

– Са поносно најављујемо долазак ПЈ Холдена, једног од најпознатијих стваралаца британске издавачке куће 2000АД! Најпознатији је по раду на највећем британском стрипу Судија Дред, Холден је бриљирао и на низ других остварења као што су Свијет тенкова (World of Tanks), Терминатор и Робокап, Роуг Трупер, Тарг, Монстеролоџи… У каријери је направио пробој и на америчко тржиште радећи за гиганта Имиџ Комикс (Имаге Цомицс) на мини серији „Неустрашиви“. Нјегову каријеру је свакако обиљежила и сарадња са једним од најбољих сценариста свих времена, Гартом Енисом, на изузетној графичкој новели „Плетене торбе“ (Стрингбагс – надимак за врсту старог војног авиона) – наводе из ХСФ-а.

Уз Холдена, долазак на ХСФ потврдио је и Мајк Колинс, једно од највећих имена британског и свјетског стрипа свих времена, који преко 40 година не престаје да одушевљава радовима како у стрипу тако и у филмској умјетности. Након почетака на британској сцени, цртајући највеће наслове као што су Судија Дред, Роуг Трупер или Слејн, те рада у британском погону Марвела за који црта Спајдермена, Трансформерсе и Доктора Хуа, Колинс добија прилику да ради за америчко тржиште гдје црта највеће стрип хероје издавачке куће ДЦ као што су Бетмен, Супермен, Флеш, Чудесна Жена, Тин Титани и слично. За другог америчког гиганта Марвел, ради на наслову „X-Men“, те за обје издавачке куће упоредо ради на низу стрип адаптација ТВ серија, односно црта стрипове који су повезани са причама са малих екрана. Црта и пише стрипове из серијала Звездане стазе, као и илуструје насловнице књига из истоимене франшизе. Посебно се истиче у раду за филм и ТВ гдје ради на цртању књига снимања многобројних британских ТВ серија за дјецу, али и глобалног феномена Доктор Ху (Dr Who) за који и даље ради на магазинском издању.

Уз подсјећање да су већ раније долазак потврдили сјајна француска умјетница Дана Димат, те доајени италијанске стрип сцене, цртачке легенде Анђело Стано и Карло Амброзини, Херцегновски стрип фестивал истиче да наставља своју мисију унапријеђења цјелокупне културне сцене у Црној Гори те промоције Херцег Новог као културне и туристичке дестинације.

Захвални за подршку свих досадашњих партнера, организатори се надају да њихов рад и њихов допринос култури државе неће остати непримијећени и од најважнијих доносиоца одлука, те да ће резултовати већом подршком односно доношењем одлуке о статусу манифестације од посебног значаја за културу Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here