Ивановић: Институције да преузму одговорност за функционисање организација особа с инвалидитетом

Фото: ПР Центар

Иницијатива младих с инвалидитетом Боке (И МИ Боке) у наредном периоду ће се фокусирати на лиценцирање за пружање услуга персоналне асистенције и помоћи у кући, као и на деинституционализацију особа с инвалидитетом, нарочито у Котору, а наставиће и да пружа услуге бесплатне правне помоћи и СОС телефона за жене с инвалидитетом.

То је поручено на обиљежавању пет година рада И МИ БОКЕ, које је организовано у Тивту.

Извршна директорка Иницијативе младих с инвалидитетом Боке (И МИ Боке) Мирослава-Мима Ивановић, казала је да прослава представља симбол труда и посвећености свих чланова организације.

-Рад за особе са инвалидитетом, нарочито у организацији која се бави овим питањима, захтјева најмање 20 одсто више труда, снаге, енергије, финансијских средстава и организационих задатака. Успјех смо постигли захваљујући људима који су пет година несебично давали себе. Хвала свима који су радили на побољшању услова за остваривање права особа с инвалидитетом, рекла је Ивановић.

Истакла је да је највећи успјех ове организације континуирано пружање бесплатних услуга особама с инвалидитетом, а да су поред овог сервиса, међу најважнијим услугама које су реализовали и СОС телефон за жене с инвалидитетом са искуством насиља и дискриминациј и од 2022. године бесплатан приступачан такси превоз за особе с инвалидитетом из Боке.

Указала је да је током протекле године, И МИ Боке обухватио је својим услугама између 45 и 50 особа с инвалидитетом, док је у протеклих пет година та цифра достигла између 80 и 100 особа.

-Ово није мала цифра с обзиром на то да су то већином људи из општина Боке, навела је Ивановић, додајући да су капацитети локалних организација често слаби, те да је то био разлог оснивања организације и пружања континуиране подршке.

Казала је да је један од кључних изазова са којим се њихова организација суочава недостатак канцеларијског простора.

-Општина Котор и држава немају простор да нам дају на бесплатно коришћење, а цијене су толико високе да се оне не могу финансирати кроз пројекте. Такође, врло је мало приступачних простора у Котору, те смо често приморани молити друге институције да нам уступе простор за наше активности, навела је Ивановић.

Поручила је да ће се И МИ Боке у наредном периоду фокусирати на лиценцирање за пружање услуга персоналне асистенције и помоћи у кући, као и на деинституционализацију особа с инвалидитетом, нарочито у Котору.

-Планирамо наставак сервиса бесплатне правне помоћи и СОС телефона за жене с инвалидитетом у Боки и ван ње, као и почетак пружања лиценцираних услуга персоналне асистенције и помоћи у кући у Боки и ван ње, у складу са нашим капацитетима, рекла је Ивановић.

Сматра да је потребно да институције преузму одговорност за функционисање организација особа с инвалидитетом.

-Ово је тежак подвиг који захтијева љубав, срце, вријеме, труд и савладавање многих препрека. Не смијемо одустати, иако је то понекад тешко, навела је Ивановић.

Представница Траг Фондације, Марта Загорац, казала је да је подршка те фондације усмјерена на подручје промоције права жена, посебно жена са инвалидитетом које су искусиле дискриминацију.

-Од самог почетка, Траг Фондација је препознала важност формирања оваквог удружења у Боки Которској и наставила да подржава њихов рад. Организација Млади Боке је током година расла и развијала се, а њихови програми су постали све озбиљнији и са већим бројем корисника. Ми их подржавамо да постоје и раде све оно што сматрају да је потребно за њихове кориснике, навела је Загорац.

Истакла је да Траг Фондација остаје посвећена пружању подршке женама са инвалидитетом, препознајући њихов значај у друштву и неопходност борбе против дискриминације.

Додијељене захвалнице онима који су допринијели раду организације у протеклих пет година, а у музичком дијелу догађаја наступила је клапа Инканто из Котора.

Извор: ПР Центар

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here