Истраживање: Хидролошка веза понора на Подима са врелом Опачица 

понор на Подима

Херцегновски Водовод и канализација, у сарадњи са професором хидрогеологије Зораном Никићем отпочео је припремне активности на терену, како би наредне године урадили Пројекат примјењених хидрогеолошких истраживања изворишта Опачица.

У плану је постављање уређаја који ће мјерити количине падавина на два сливна подручја Опачице, западно на Подима и источно у засеоцима Рујево и Обалица.  

Претходним истраживањима утврђено је да се атмосферске воде које пониру у понор у близини цркве светих Сергија и Вакха на Подима појављују у врелу Опачице , објашњава за РТХН проф. Зоран Никић:

– Значај овог понора је изузетан с аспекта квалитета те воде.У понор се убацује чврсти отпад, а може доћи до понирања овог потока, који има одређену хемију. То доприноси проблему хемијског и микробиолошког карактера те воде. Између понора на Подима и врела Опачица, гдје се појављује у природном облику та вода, налази се и објекат Водовода, који контролише воду која се захвата из врела. Хемијске анализе раде се редовно, навео је проф. Никић.

Отпад у понору

У плану је постављање уређаја, који ће мјерити количине падавина на западном и источном сливном подручју Опачице.

 – Имамо ове кречњаке, који носе ту воду и источно од врела, према Рујеву и Обалици. Предвиђено је да се постави кишомјерна станица западно у близини понора на Подима и у засеоку Рујево, источно од врела, да би сагледали са те двије стране, колики је прилив падавина, сматра проф. Никић.     

Подаци кишомјера осматрају се током хидролошке године, која траје 15 мјесеци.

– Осматрамо два хидролошка минимума, два сушна, љетна периода, која су значајна за карст. Осматра се и количина, која истиче на вријеме и поставићемо хидролошки прелив, гдје ће се исто тих 15 мјесеци пратити колики је протицај. Осматраћемо и количине, које се црпе из бунара, појаснио је он.    

Опачица

Никић је позвао и мјештане херцегновског залеђа да дају допринос хидрогеолошким истраживањима, како би се дошло до поузданих података да сви буду задовољни:

– Ту грађани се не оштећују, они само могу учествовати и допринијети сазнањима, па као што смо овај понор нашли, могу да кажу да има још један на неком другом мјесту. Да видимо каква је евентуално ситуација, да ли воде и из тог понора дотичу на врело у Кутском пољу. И у том случају мора да се изврши истраживање, оцијенио је професор хидрогеологије Зоран Никић.

Финализацијом Пројекта примјењених хидрогеолошких истраживања врело Опачица било би заштићено и омогућена његова безбједна употреба у водоснабдијевању грађана Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here