ИСТРАЖИВАЊА ЈАВНОГ МЊЕЊА О СТАВОВИМА ГРАЂАНА О МЕДИЈИМА

Влада је усвојила информацију о почетку полугодишњег истраживања јавног мњења о ставовима грађана о штампаним медијима и електронским публикацијама, саопштио је ПР тим Министарства јавне управе, дигиталнног друштва и медија.

Како наводе из овог ресора, тренутно у Црној Гори не постоји ниједан званичан систем мјерења, који би показао читаност ових медијских формата и степен повјерења који грађани у њих имају.

Из Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, казали су да због чињенице да званична метрика не постоји, држава ни у једном тренутку нема информацију о томе какво је стање на овом дијелу медијског тржишта.

-Ова истраживања ће помоћи да се створи боља слика о стању на тржишту штампаних медија и портала, на транспарентан и инклузиван начин. Истраживања ће се спроводити на основу упитника који ће бити дефинисан у сарадњи са медијском заједницом, казала је министарка Тамара Срзентић.

Циљ је, како је саопштено, да се добију информације о томе како грађани доживљавају медије, колико сматрају да су заступљене теме од јавног интереса, шта недостаје, да би се на основу тих инпута дизајнирали конкурси преко Фонда за медијски плурализам и одговорило ономе што је интересовање јавности.

Такође, званична метрика није постојала ни за електронске медије који су у надлежности Агенције за електронске медије (АЕМ), додају из овог ресора.

-Из тог разлога, АЕМ је почео са редовним истраживањима јавног мњења о ставовима грађана о телевизијама у Црној Гори, док се за наредни период планирају и истраживања јавног мњења која се односе на радио станице, навели су из Министарства.

Срзентић је најавила да у ресору на чијем је челу планирају да спроводе редовна истраживања јавног мњења у односу на штампане медије и портале, како би добили објективну слику о кретањима на том дијелу медијског тржишта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here