ИСТИЧЕ ПЛАН РЕОРГАНИЗАЦИЈЕ ВЕКТРА БОКЕ, ЗА РАДНИКЕ И ДАЉЕ НЕМА РЈЕШЕЊА

Институције које су морале да заштите права радника и испрате процес реорганизације Вектра Боке су заказале и нису стале на пут пљачки коју је спровела криминална група, чуло се на протесту бивших радника овог предузећа.

План реорганизације истиче у понедјељак, 7. фебруара, а радници желе да знају шта ће бити са имовином након истека тог рока. То питање упутили су предсједнику Привредног суда, Блажу Јованићу.

Према ријечима предсједника НВО „Бивши радници Вектра Боке“, Ђорђа Рајака, менаџмент и Одбор директора након доношења плана реорганизације награђени су са по 2000 еура, које им је судски извршитељ обрачунао као зараде.

– Они покушавају да отму наше паре, а себи да незаконито прибаве 250 хиљада еура, које ни у једном моменту не могу бити наплаћене оваквим извршењем. Обавијестили смо тужилаштво, Пореску управу и Привредни суд – наводи он.

Рајак је информисао да ће данас бити одржана незаконита лицитација за продају имовине некадашњег туристичког гиганта, јер је незаконито само рјешење о извршењу.

Казао је да је за вријеме притвора Драгана Брковића, његових синова Бориса и Бојана и извршног директора Вектре Милића Поповића, један дио менаџмента наставио са пљачкањем.

– Тад је обављена највећа и најдинамичнија отимачина имовине. Аргументовано смо доставили да се преко рачуна Вектра Боке ништа није радило. Новац су пребацивали разним цесијама. Чак су ишли у зону ризика и уцјењивали иностране партнере да новац пребаце на друге рачуне, а не на рачун вршиоца услуге – казао је Рајак.

Поставио је питање за Државно тужилаштво, зашто није реаговало када је датум завршетка процеса реорганизације познат и зашто предузеће није враћено у стечај. Позвао је представнике Пореске управе да обрачунају порезе и доприносе.

Директорица предузећа Водовод и канализација Оливера Доклестић поручила је да је од 1600 радника Боке остало свега 250, који су доживјели приватизацију.

Дуг Вектра Боке према Водоводу је преко пола милиона еура, које ово предузеће не може да наплати, јер, како је казала Докелстић, увијек има неко важнији.

– Тај новац, који би евентуално могли да добијемо продајом неке од некретнина, ми бисмо опет инвестирали у овај град и водоводну и канализациону инфраструктуру. Питам на који начин можемо да остваримо оно што нам је годинама однешено одавде – казала је она.

Доклестић је мишљења да би овим проблемом требало да се позабави озбиља арбитража, како би Херцег Нови коначно добио оно што му с правом припада.

Поручила је да свих 30 хиљада Новљана треба да се покрене и затражи назад сав капитал који је однешен из Херцег Новог.

Суграђанин Јован Огурлић осудио је уништење предузећа, у којем је, како је казао, 18 година радила његова покојна сестра. Бокини хотели били су међу највећим угоститељским објектима у бившој Југославији, подјсетио је он и додао да је велики број радника овог предузећа оштећен.

– Људски ми је жао тих људи. Њих 250 пута четири је огорман број оних који су живјели од Боке. Сада да им је ускраћена могућност да оду у пензију. Имају интституције које се баве тиме. Требало би да радницима дати што су заслужили. И у Болницу Мељине видите шта се ради. Херцег Нови је некада био град за понос – поручио је он.

Бивши радници Вектра Боке не знају каква судбина очекује предузеће након завршетка плана реорганизације. Рајак је на крају поручио да ће радници радикализовати протест, односно бликираће хотел Плажу и остати у објекту док њихова потраживања не буду намирена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here