Испитивање соларних и других еколошких потенцијала града

Општина Херцег Нови ће наредних дана расписати тендер за снимање кровова из ваздуха, у циљу испитивања соларних потенцијала града.

Укупно предвиђена вриједност тендера је 50 000 еура, од чега ће снимање града коштати око 25 000, казао је за РТХН, Илија Пеулић менаџер енергетске ефикасности у Секретаријату за екологију и енергетску ефикасност Општине Херцег Нови:

Илија Пеулић

– Имамо око 10 000 кровова који су отприлике, соларно потенцијални. Након снимања  ћемо добити тачну информацију. Предрачун за снимање по крову износи 1,5 еуро, што је укупно око 15 000 трошкова, док осталих 10 000 еура остаје у каси зелених површина за ову годину, оцијенио је Пеулић.

У циљу унапређења енергетске ефикасности Општина ће давати и субвенције за фасаде:

– То су демит фасаде. Приоритет ће дати зградама, које имају више станова, али ће улагати у фасаде на мањим објектима. Примјера ради у комшилуку, Хрватска је за ову годину издвојила 12 милиона еура за фасаде, набавку топлотних пумпи, најмодернијих система гријања и хлађења и мијењање браварије дрвене у елоксирану, успоредио је Пеулић.

Орто-фото снимак послужиће и за израду зеленог катастра, како би се знао тачан број стабала и у каквом су стању:

– То је процес. У сваком случају биће пописана стабла и да се зна у каквом су стању. Екипе ће ићи на терен, али ће имати орто-фото снимак, гдје ће имати тачне координације тог дрвећа и убудуће – да не би долазило до сјече здравих стабала, на начин да се тај потенцијал чува и унапређује. Орто-фото снимак ће користити и Секретаријату за простороно планирање и изградњу, навео је Пеулић.

У локалној управи након ваздушних снимака, моћи ће да креирају гео-портал, за енергетски ефикасност, који ће моћи да користе и власници легалних стамбених објеката.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here