Искористити потенцијал старијих и лица са инвалидитетом 

НВО „Маре Маре“ у партнерству са Црвеним крстом Херцег Нови организује радионице за старије и особе са инвалидитетом а током осам мјесеци колико траје пројекат предвиђено је да скувају и спакују 250 тегли џема од сезонског воћа које ће бити подијељене лицима која су у стању социјалне потребе.

-Кувамо џемове, дружимо се, размјењујемо искуства и учимо нешто ново. Сада учествују само жене, а вољеле би да нам се придруже и мушкарци, каже Ивана Влаховић водитељка радионица.

Активности се организују у оквиру микро пројекта “Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Новог кроз едукативне радионице”  који је дио регионалног пројекта “Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током ЦОВИД-19 и будућих катастрофа”.

Планирано је да 30 старијих особа  и лица са инвалидитетом, који су и иначе корисници услуга Црвеног крста у току осам мјесеци, колико трају радионице , скувају и упакују 250 тегли  џема од сезонског воћа које ће бити подијељене старијим и лицима са инвалидитеом , који су у стању потребе.

Учеснице радионица се састају једанпут седмично а на радионицама су до сада користиле дуње и киви, а сада би требало да припремају џем од наранаџа. Ријеч је о коришћењу воћа карактеристичном за Боку и наше приморје.

Разноврсне способности, вјештине и знања старијих особа  и особа са инвалидитетом често остају неискориштене, а  сами немају капацитет да  то  примјене, па зато не ријетко остају на маргинама живота. Да не би били искључени из активног живота кроз овај пројекат они се, између осталог, усмјеравају и мотивишу да користе своје могућности и потенцијале, али и   да на тај начин подигну  и квалитет сопстевног живота. Поред ових активности планирана је и подршка волонтерским активностима старијих особа.

-Пројекат ће имати за циљ јачање позитивне слике о старијим особама које доприносе развоју и својим знањем и искуством помажу јачању кохезије друштва на националном и локалном нивоу. Креирање и ширење позитивне слике о старијим особама помаже да се умањи њихова изолација и подстичу се они сами да постану активнији и остваре се као пуноправни чланови друштва, саопштено је раније из Црвеног крста Црне Горе.

Пројекат „Социјална инклузија старијих особа и особа са инвалидитетом Херцег Нови кроз едукативне радионице“, који је подржан у оквиру пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током ЦОВИД-19 и будућих катастрофа”  имплементира се уз финансијску подршку Европске Уније, Аустријске развојне агенције (АДА) и Аустријског Црвеног крста.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here