ИН МЕМОРИАМ: МИОДРАГ БАЛЕТИЋ (1948-2021)

Дугогодишњи кошаркашки тренер Миодраг Балетић преминуо је данас у 73. години. Човјек који је задужио кошарку Црне Горе, Југославије и региона, у четири наврата је радио и као тренер у „Приморју”.

Миодраг Балетић рођен је 1948. године у Никшићу. По завршетку играчке каријере 1971. године, тренерски посао започео је у „Сутјесци“ и у том послу остао готово пола вијека. Током богате каријере, водио је и Ибон, Ловћен, Приморје, француску Троу, Будућност, Босну, Борац из Бања Луке, МЗТ (Скопље), ФМП Железник, Војводину, Вршац, Јединство из Бијелог Поља, Могрен, ЖКК Ролинг (Никшић) албанску Теуту….

Предвођена Балетићем, „Будућност“ је у сезони 1988/89 најавила свој пробој у врх тадашње југословенске кошарке јер је у тој сезони изборила пласман у Прву југословенску лигу. С екипом Железника, у сезони 2001/02, освојио је треће мјесто у првенству СР Југославије и изборио пласман у финале Купа.

На репрезентативном плану, Балетић је 1990. године, био асистент у стручном штабу репрезентације Југославије у припремном периоду за свјетско првенство у Аргентини, на којем је освојена златна медаља, а исте године био је селектор Б тима Југославије, који је освојио прво мјесто на Балканском првенству у Скопљу. Балетић је 1998. године био селектор јуниорске репрезентације СР Југославије а 2001. је био на кормилу младог олимпијског тима СР Југославије коју су чинили играчи до 22 године старости

Први је селектор женске репрезентације Црне Горе с којом је, кроз Б дивизију и квалификације, 2011. године изборио пласман на Европско првенство у Пољској и освојио шесто мјесто. Двије године касније, на Европском првенству у Француској,  са репрезентацом Црне Горе је освојио девето мјесто.

У каријери је радио с многим прослављеним играчима, међу којима су Рајко Жижић, Ратко Радовановић и Жарко Варајић.

Миодраг Балетић је као тренер оставио дубок траг и у херцегновској кошарци. Овај већ афирмисани тренер први пут је био на клупи „Приморја“ у сезони 1984/5. у дебитанском наступу у Првој „Б” савезној лиги. Ипак, његов долазак као и неколико играча са стране није помогло да се избјегне повратак у Републичку лигу. У конкуренцији 12 екипа, освојено је 8. мјесто са 9 побједа и 13 пораза. То је била екипа у којој су играли: Кокеза, Оташевић, Сучевић, Јарамаз, Вукчевић, Кисе, Мишељић, Јевтић и Шутуловић. При крају ове сезоне. Балетић је поднио оставку.

По други пут,  у наредној 1985/86. сезони, са „Приморјем“ Балтић је експресно и надмоћно, са 18 побједа из исто толико утакмица, изборио повратак у Прву „Б” лигу али су заузели 11. мјесто у конкуренцији 14 екипа и само једна побједа дијелила је „Приморје“ од опстанка у првој „Б” лиги

Након пет година Миодраг Балетић на клупи Приморја у сезони 1995/96. био је првак Црногорске лиге што му је донијело пласман у Прву „Б” лигу. Чланови његове побједничке екипе су били: Аџић, Поповић, Павловић, Ивовић, Вујаковић, Миодраг и Неђо Ковачевић, Ераковић, Вујовић, Ђурић, Јевтић и Марић. Постигли су свих 16 побједа, играли су у сали ОШ “Орјенски батаљон” у Бијелој, гдје су имали велику подршку с трибина.

Миодраг Балетић је у Херцег Новом тренер по четврти пут у сезони 1998/99. када са екипом „Приморје Енергопројект“ осваја прво мјесто у Првој лиги Црне Горе. Екипа у саставу Миодраг и Недељко Ковачевић, Поповић, Павловић, Радуловић, Цаушевић, Марчић, Марић, Арнаут, Дмитровић, Песторић и Војиновић.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here