ИЈЗЦГ: Вакцинација најбоља превенција против сезонског грипа

У склопу превенције како оболијевања, тако и компликација грипа и ове године у Црној Гори ће се спроводити вакцинација група становништва које су у повећаном ризику од обољевања и компликација ове вирусне инфекције.

Вакцинација се препоручује свим особама старијим од шест мјесеци са хроничним обољењима респираторног система, кардиоваскуларног система и бубрега, особама које се лијече од метаболичких поремећаја (као што је шећерна болест), лицима са смањеном функцијом имунолошког система укључујући и лица са ХИВ/АИДС-ом, као и особама које имају трансплантиране органе и/или ћелије.

Такође, вакцинација је предвиђена и препоручује се свим старијим од 65 година, хронично обољелим особама које живе у колективном смјештају, здравственим радницима и сарадницима, а нарочито је битно да буду вакцинисани запослени на одјељењима интензивне његе, неонаталне његе и у стационарима за хронично обољела лица јер на тај начин – не само да штите своје здравље и здравље својих укућана, већ значајно доприносе здрављу оних које лијече и о којима брину.

Поред наведених група, Свјетска здравствена организација препоручује  вакцинацију трудница као и дјеце узраста од 6 мјесеци до пет година посебно имајући у виду њихов значај у ширењу оболијевања у општој популацији.

Вакцину не смију примити особе које су имале тешке алергијске реакције на раније дозе вакцина односно на било који састојак вакцине. У случају да особа која треба да се вакцинише тренутно има неку акутну болест са или без високе тјелесне температуре, вакцинација ће се одгодити до потпуног опоравка.

Дистрибуција прве количине приспјелих вакцина свим домовима здравља је у току, а домови здравља ће обавијестити грађане о мјесту, времену и начину на који ће бити организована вакцинација против грипа у општинама за које су надлежни. Прве дозе су предвиђене за поменуте осјетљиве групе.

Вакцинација против грипа је једина специфична мјера превенције и најучинковитија интервенција када се ради о спријечавању оболијевања и компликација грипа. Ни једна друга мјера превенције нема ни приближан учинак, те је посебно важно да се особе које се налазе у ризичним категоријама јаве свом изабраном љекару како би се вакцинисал.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here