ИЈЗ: Смањити количине соли у прехрамбеној индустрији

Институт за јавно здравље Црне Горе ради на унапређењу здравља популације Црне Горе кроз спровођење активности усмјерених у циљу смањења количине соли у храни која се конзумира. У намјери да се уједињеним снагама утиче на навике у исхрани наше популације, Институт за јавно здравље Црне Горе је организовао састанак  посвећен могућностима предузимања јавноздравствених мјера на смањењу садржаја скривене соли у храни и развијању националних смјерница садржаја соли у прехрамбеним производима.

Састанку су присуствовали представници Министарства здравља, Привредне коморе Црне Горе, Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове, „Месопромета“, „Домаће трговине“, МИ „Горановић“, МИ „Примато“, „Воли д.о.о“, „Инпек А.Д. Подгорица, „Унипром пекаре, д.о.о. Никшић и школе „ Спасоје Распоповић“ у Подгорици.

-Надамо се да ћемо удруженим снагама постигнути резултате, када је прекомјерена употреба соли у питању, а све у циљу заштите здравља становника Црне Горе што је уједно и мисија Института за јавно здравље Црне Горе.

Унос соли становништва у Црној Гори је висок, просјечно 11,6 грама соли/дан и више је него двоструко већи од препоручене границе СЗО од 5 грама/дан.

-Превелик унос соли значајно утиче на већу учесталост оболијевања од кардиоваскуларних болести, прије свега на повишен крвни притисак који је водећи узрок обољевања у популацији у Црној Гори.

 Највећи дио соли који уносимо је из тзв. „скривених“ извора, тј. из пекарских и сухомеснатих производа, сирева, индустријски произведене хране, конзервиране хране, јела из ресторана и брзе хране. Смањење уноса соли храном је сложени јавно здравствени изазов и захтјева мултисекторску сарадњу, посебно са прехрамбеном и угоститељском индустријом јер искуства развијених земаља показују да је могуће урадити много више у циљу смањења садржаја соли у храни која се најчешће конзумира.

Институт за јавно здравље Црне Горе уз подршку СЗО и њених партнера реализује активности „Подршка имплементацији националног Програма смањења соли са фокусом на постављање и достизање нових обавезних и добровољних циљева садржаја соли у одређеним прехрамбеним производима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here