ИЈЗ: Акција поводом Свјетског дана вода „Будите дио промјена“

Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта и подиже свијест о двије милијарде људи, који тренутно живе без приступа безбједној води за пиће.

Kључни фокус Свјетског дана вода је инспирисати дјеловање према циљу одрживог развоја (СДГ) 6: вода и канализација за све до 2030. године, саопштено је из Института за јавно здравље.

По критеријуму СЗО здравствено исправна вода за пиће, која је доступна у довољним количинама, спада у 12 основних показатеља здравственог стања становништва. Један од приоритетних задатака цјелокупне људске заједнице је чување и рационално искоришћавање водних ресурса.

Kоличина воде је већ сада оскудна у многим земљама, а потребе за њом од стране индустријских потрошача и домаћинстава стално расту. Потребно је уложити напоре  да  се  створе  услови  да  корисници  добију подједнак приступ  води уз истовремено поштовање принципа заштите животне средине.

Kампања Свјетског дана вода 2023., подстиче људе да предузму акцију у сопственим животима како би промијенили начин на који користе, троше и управљају водом. Милијарде људи још увијек немају сигурну воду и тоалете.

Сви можемо учинити нешто да убрзамо промјене.

Kао појединац или у име организације, предузмите акцију већ данас!

Поручују: Будите дио промјена коју желите видјети у свијету. Тренутно се суочавамо са кризом воде и кризом санитације. Да ли стојимо и гледамо или  реагујемо?

Свако може дати свој допринос да преокрене деградацију извора воде.  Срећом, постоје неке једноставне ствари које можемо усвојити у своје рутине које ће, ако сви то радимо,бити од велике важности за све нас и за нашу животну средину.

Kако можемо допринијети у очувању природних ресурса воде:

-Искључите уређаје које не користите. Тренутно се за 90% производње електричне енергије троши вода. Искључивање наших уређаја када их не користимо значи да је потребно мање производње енергије.

– За производњу просјечног пара фармерки потребно је 10.000 литара воде, што је једнако ономе што особа попије за 10 година. Зато купујте само оно што вам је стварно потребно.

-Туширајте се у трајању од пет минута. Обзиром да 44% отпадних вода из домаћинстава није безбједно пречишћено, краће туширање је одличан начин да се уштеди овај драгоцјени ресурс.

 Ако пуштате воду док перете зубе потрошите око 12 л воде!

– Поправите цијеви, водокотлиће, чесме и сл. да вода не цури, испразните пуне септичке јаме. 

– Немојте бацати отпад од хране, уља, лијекове и хемикалије у тоалет или одводе.

– Не бацајте  храну. Процјењује се да се 1/3 цјелокупне хране произведене у свијету изгуби или оде у отпад. Смањење расипања хране смањује потражњу за пољопривредом, која је један од највећих потрошача воде. Дакле, смањите бацање хране и уштедите воду.

-Учествујте у чишћењу ваших локалних ријека, језера, мочвара или плажа.

-Чувајте природу. Посадите дрво– користите природна рјешења за смањење ризика од поплава.

-Будите радознали. Сазнајте одакле долази ваша вода и како се дистрибуира и посјетите постројење за пречишћавање како бисте видјели како се управља локалним отпадом.

-Организујте концерт, одиграјте спортски догађај и сл. како бисте скренули пажњу на локалне проблеме с водом и канализацијом.

-Обично је потребно између 3.000 и 5.000 литара воде за производњу 1 кг пиринча, 2.000 литара за 1 кг соје, 900 литара за 1 кг пшенице и 500 литара за 1 кг кромпира. За производњу хране животињског поријекла је потребно још више воде.

-Ако сте учитељ или ученик, организујте/предложите час о води или укључите цијелу школу у активности на тему воде и санитарних вода.

-Kористите свој глас на друштвеним мрежама. Проширите поруке о СДГ 6, учествујте у  #WorldWaterDay  како бисте покренули дебату и подигли свијест – доступно на  www.worldwaterday.org/share .

У процесу природног кружења воде многе загађујуће материје, које човек производи у оквиру својих разноврсних активности, доспијевају у површинске и подземне воде.

Најефикасније средство за осигурање квалитета воде за пиће и заштиту здравља грађана, у свим водоводима без обзира на величину, је поштовање превентивног приступа управљања који обухвата све кораке од изворишта, резервоара, дистрибутивног система до потрошача.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here