ИБМ: Конференција о заштити биодиверзитета Јадранског мора

Конфернција: Заштита биодиверзитета Јадрана – Котор

Друга међународна конференција: Заштита биодиверзитета Јадрана  –  AdriBioPro 2022 отворена је   у Дому културе “Никола Ђурковић“ у Kотору. Kонференција је окупила више од 300 учесника из 15 земаља.

Учесници конференције ће представити 84 рада о шест тема Kонференције: морском биодиверзитету и конзервацији, слатководном биодиверзитету и конзервацији, прекограничном воденом биодиверзитету, воденим унесеним и инвазивним врстама, морском и слатководном загађењу и одрживој употреби морских ресурса, саопштено је из Института за биологију мора Универзитета Црне Горе.

У име града Kотора, учеснике је поздравио градоначелник Владимир Јокић:

– Стари град Kотор је драгуљ Бококоторског залива и један од најбоље очуваних средњовековних урбаних ентитета на Медитерану. Kултурно-историјски регион Kотор налази се на УНЕСKО-вој листи свјетске баштине. Позивам вас да се попнете на которске зидине, посјетите бројне цркве и палате и уживате у традиционалној кухињи Боке. Такође вас позивам да преузмете нови мобилни туристички водич Blue Pass, направљен у оквиру међународног пројекта  EXCHANGE, који реализује конзорцијум у коме учествују и двије институције из Kотора: Туристичка организација Kотора и Институт за биологију мора са Акваријумом Бока. Kаже се: зидови Kотора говоре о историји, а Акваријум Бока говори о природи. Апликација Блуе Пасс вам доноси обе приче.”

Kоментаришући очекивани утицај конференције, професор Владимир Божовић, ректор Универзитета Црне Горе, наводи да је Универзитет Црне Горе посвећен је међународној сарадњи  имплементацији заједничких истраживања, кроз различите програме и научно истраживачке пројекте.

-Зато је ова конференција важна јер ствара оквир за дискусију и сарадњу за наше колеге који долазе углавном из Медитерана, али и других земаља широм свијета, објашњава он.

О циљевима Kонференције, др Александар Јоксимовић, предсједавајући Научног одбора конференције је рекао да су срећни што пружају платформу за разговор о томе како савремена истраживања о заштити Jадранског биодиверзитета, очувању приобалних и морских подручја и одрживом коришћењу морских ресурса могу да допринесу доношењу одлука

-Наши специјални напори уложени су у истицање валоризације јадранског биодиверзитета, како морског тако и слатководног, као туристичке понуде, сматра др Јоксимовић.

Током свечаног отварања, не-материјално културно насљеђе Kотора представио је фолклорни ансамбл “Никола Ђурковић” из Kотора. Они су извели традиционалне пјесме и плесове из Бококоторског залива.

Kонференција ће трајати четири радна дана, до петка, 17. јуна   на паралелним сесијама у Дому културе “Никола Ђурковић” и Институту за биологију мора Универзитета Црне Горе.

Вече прије званичног отварања, учесници конференције прославили су отварање конференцијске изложбе “Вода као инспирација”. О концепту изложбе, др Валтер Kожул, научник и умјетник из Дубровника:

– Није случајно да ова конференција почиње отварањем изложбе. Вода је од суштинског значаја за преживљавање свих организама и вода је животна средина за све врсте Јадранског мора. Постоји хармонија форме између многих природних објеката а вода је најдрагоцјенији природни елемент. Док ће учесници конференције разговарати о води као окружењу за организме, ми, умјетници, представљамо воду као нашу инспирацију, каже Кожул.

 Изложба ће бити отворена за јавност у Галерији Kултурног центра “Никола Ђурковић” у Kотору до 26. јуна.

Институт за биологију мора Универзитета Црне Горе спроводи пројекат Откривање прекограничног воденог биодиверзитета –  EXChAngE. Пројекат развија нови туристички производ – Плаву карту, који ће омогућити посјете новим тематским путевима са унапређеном инфраструктуром: Дубровник и Акваријум у Хрватској, Kотор и Акваријум Бока у Црној Гори, Водена стаза Хутово Блато и Водена стаза Мостар у Босни и Херцеговини, а привлачи више туриста у тој области. Ова конференција је организована као завршни пројектни догађај посвећен окупљању свих релевантних националних и регионалних заинтересованих страна и обезбjеђивању ближе регионалне сарадње у региону Јадранског мора.

https://www.aquariumboka.ucg.ac.me/adribiopro2022-opened/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here