И даље нема рјешења за ученике првог разреда СМШ „Младост“ у Тивту

Јучерашњи договор да се за ученике првог разреда – смјера електротехничар за развој мобилних и веб апликација у СМШ „Младост“ у Тивту настава организује у просторијама које би уступила Општина Тиват како би они похађали наставу у првој смјени, неће бити реализован. Из Министарства просвјете нам је саопштено да су усменим путем обавјештени да је предсједник Општине промијенио мишљење јер сматра да је близина кружног тока нешто што онемогућава одвијање наставе и да би он лично био одговоран за безбједност дјеце. То нам је потврдио и предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић који је казао да је модалитет био да се у просторијама старе зграде Општине одржава час или два а не да се организује цјелодневна настава, што је, како је рекао, недопустиво због безбједности дјеце, хигијене и низа других разлога.

Министарство просвјете је, на раније одржаном састанку, са представницима СМШ „Младост“ и Општине Тиват, договарало динамику организације нове школске године.

На том састанку, а на захтјев Министарства, предсједник Општине Жељко Комненовић предложио је просторе који су у власништву локалне самоуправе, а који могу бити искоришћени у васпитно-образовне сврхе, наводе у саопштењу из Министарства.

– Комненовић је тада казао да је један од таквих простора амфитеатар у старој згради Општине, који би могао бити искоришћен за потребе било које васпитно-образовне институције у Тивту. Како се испоставило,  предметни простор нужан је за организацију рада Средне мјешовите школе „Младост“,  Министарство просвјете затражило је од господина Комненовића сагласност да тај простор стави на располагање овој средњој школи, са чиме је он био сагласан.

Појашњавају да је такав став Комненовића омогућио договор између родитеља дјеце која су уписана ове године у први разред смјера Веб апликативног дизајна и руководства школе, како би се дјеци, махом путницима из наведеног одјељења, изашло у сусрет да похађају наставу у првој смјени.

– Данас је Министарству просвјете усменим путем речено да је предсједник Општине промијенио мишљење јер сматра да је близина кружног тока нешто што онемогућава одвијање наставе и да би он лично био одговоран за безбједност дјеце, стоји у саопштењу.

– Организација рада је искључива одговорност школе, а предсједник Општине може да учествује у обезбјеђивању услова и унапређењу дјелатности каква је образовање, што је у складу са Законом о локалној самоуправи. Ставивши овај простор на располагање васпитно-образовним установама Општина Тиват је обављала своје законом предвиђене обавезе, а промјена одлуке у последњем тренутку која онемогућава реализацију постигнутог договора није разумљива, казала је државна секретарка у Министарству просвјете Милијана Јелушић – Вукотић, која је уједно и медијатор договора родитеља и школе.

Министарство ће свакако у сарадњи са школом и родитељима пронаћи адекватан начин да се омогући редовно похађање наставе, наводе у саопштењу.

Са друге стране Комненовић истиче да је организација наставе искључива одговорност школе и Министарства а да руководство СМШ „Младост“ која има 590 ученика, мора да организује наставу у двије смјене.

-То руководство школе упорно избјегава, казао је Комненовић и додао да је било ријечи о уступању просторије у старој згради Општине али као модалитет за један или два часа.

-Они желе читав наставни процес да ту организују што је недопустиво прво због безбједности ученика и непосредне близине кружног тока и саобраћајнице, затим хигијене и низа других разлога.

Иако није њихова обавеза, каже Комненовић, организовали су данас састанак са директорком СМШ „Младост“ и у комуникацији са руководством општина Будва и Херцег Нови договорили да те општине субвенционишу превоз ђака који путују у Тиват.

-Тиме је проблем превоза ријешен за 15 ђака из Будве и пет из Херцег Новог. Сада је на Министарству просвјете и руководству школе да организују процес наставе, ја не желим да преузмем одговорност за безбједност дјеце, наводи Комненовић.

Он је казао да Општина Тиват припрема одлуку о субвенционисању ђачких карата за ученике са територије њихове општине, у пуном износу, односно 80 % цијене карте јер 20% финансира Министарство просвјете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here