И даље гори изнад Зеленике, екипе су на терену

Фото: @mountainhanter

Пожар на брду Кабао изнад Зеленике није угашен, под контролом је, али и даље гори шума и остало растиње. Ватра се спустила на два километра до пута ка Репајима, а екипе Службе заштите и спасавања су на терену и стално прате ситуацију, тако да нема мјеста паници, казао је Ратко Радошевић, вођа смјене у Служби, гостујући у Новском јутру РТХН.

Терен није приступачан и немогуће је гасити ватру у том предјелу, али је далеко од кућа и под сталним надзором Службе.

– Јутрос смо обилазили терен и даље гори, у том дијелу дува сјевероисточни вјетар. Јуче је пожар окренуо према путу Поди Репаји, сада је на два километра од пута и у том дијелу су четири ватрогасца и једно возило. У сталном смо контакту и са чуваром који је у том дијелу ангажован током љета, али и са ловцима и мјештанима који су и јуче нудили помоћ да напртњачама гасе. Ипак, не треба људство излагати ризику јер је пожар високо и нису угрожене куће. Бојазан нам је пожар с доње стране гдје је густа шума. Тражили смо, прије 6:00 јутрос, опет помоћ Директората, али више је пожара широм Црне Горе, тако да ћемо видјети гдје ће послати ертрактор. Знајте да смо на терену, све пратимо и нема мјеста паници, казао је Радошевић.

Фото: Ратко Радошевић, вођа смјене Службе заштите и спасавања, Новско јутро РТХН

Узрок избијања пожара је удар грома, што су и мјештани потврдили. Управо због великог атмосферског пражњења, ертрактор јуче није могао полетјети одмах по позиву за помоћ.

– Затражили смо одмах помоћ, али је она стигла око 18:40 јер је било велико атмосферско пражњење због чега авион није могао полетјети раније. Ертрактор је водом снабдијеван на тиватском аеродрому, а ватрогасци Тивта су одмах обезбједили цистјерне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here