Хуманитарна акција „Буди нечији Дјед Мраз“ и ове године

Удружење Родитељи организује трећу годину хуманитарну акцију „Буди нечији Дјед Мраз“, у коју су укључена дјеца из програма подршке образовању Учионица Дружионица и остала из социјално угрожених породица са евиденције организације. Они су претходних дана писали жеље, а писма се објављују на Инстаграм страници @Učionuica Družionica, како би пронашла пут до Дједа Мразова.

Грађани који желе да буду нечији Дјед Мраз, односно да се укључе у акцију, могу на тој страници пронаћи детаљна упутства у вези са пријављивањем за испуњење неких од објављених жеља. Испод објава ће прочитати и информације како се поклони достављају Удружењу, које ће их даље дистрибуирати малишанима.

– Протекле двије акције покренуле су праву лавину хуманости. Прошле године смо уз помоћ добрих људи из земље и иностранства испунили чак 436 жеља, а вјерујемо да ће овогодишња акција бити подједнако успјешна и уљепшати новогодишње празнике дјеци која немају исте могућности као вршњаци – казала је координаторка Групе за подршку социјално угроженим породицама у удружењу Родитељи Биљана Поповић.

Програм Учионица Дружионица пружа подршку образовању и социјалној интеграцији дјеце из угрожених породица током цијеле године. Уз помоћ волонтера, дјеца уче и вјежбају школско градиво, савладавају читање и писање, раде домаће задатке, учествују у бројним креативним и психолошким радионицама чији је циљ да их мотивишу и оснаже да наставе школовање.

– Новогодишње жеље ћемо испунити, али дјеца из Дружионице и остала дјеца која живе у сиромаштву имају жеље сваки дан – желе да не буду гладна, да имају обућу за кишу, да иду на екскурзије, да тренирају спорт који воле. Зато овом акцијом поред позивања на радост дељења и помагања, желимо да утичемо на свијест надлежних да у Црној Гори постоје дјеца која Дјед Мразу траже храну за поклон. Не видимо већи приоритет од тога – наводи Поповић.

Заједничка жеља ових малишана је да не буду сиромашни. Нажалост, због тешких услова живота, често напуштају школовање и губе сваку шансу за то.

За пет година, од када Дружионица постоји, удружење Родитељи је помогло великом броју угрожене дјеце да заврше школу и интегришу се у друштво.

– Зато покушавамо да обезбиједимо одрживост овог програма и у будућем периоду, како би што више њих успјело да изађе из зачараног круга сиромаштва. Грађани и компаније могу подржати програм Учионица Дружионица током цијеле године финансијском донацијом, донирањем ужине за дјецу током боравка, материјала за рад, као и волонтирањем у раду са дјецом – појаснила је Поповић.

Све додатне информације могу се добити путем мејл адресе udruzenje.roditelji@gmail.com или броја телефона 020/51-19-83.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here