Хумана мисија херцегновског Црвеног крста привлачи све више младих

У Општинској организацији Црвеног крста Херцег Нови у току су бројне активности, на разним пољима дјеловања. Једна од њих је и обука и такмичење у пружању прве помоћи.

На 48. Државном такмичењу екипа Црвеног крста Црне Горе у пружању прве помоћи, које је прије шест дана одржано у Тивту, учествовале су екипе из 11 градова, а Херцег Нови су представљали ученици ОШ „Илија Кишић“ и СМШ „Иван Горан Ковачић“.

Гостујући у “Новском јутру” РТХН волонтер и инструктор Црвеног крста Херцег Нови, професор биологије, Ален Лаловац, истакао је посвећеност наших екипа, те да је важно што су имали прилику да учествују и да се друже са својим вршњацима.

-На државном такмичењу, које је организовано у Опатову учествовало је 10 омладинских и осам екипа подмлатка, а Херцег Нови је наступао са по једном екипом у обје категорије. Наша дјеца су се током претходна два мјесеца врло озбиљно припремала, и носе веома лијепе утиске са овог такмичења. Ја сам имао категорију омладине, док су изврсне и способне колеге Миа Радовић, Миа Вуковић и Павле припремали ученике у основним школама, који су прије или послије школе имали додатне активности у виду обуке ОО ЦК ХН.

Након што је у СМШ Иван Горан Ковачић организовано школско такмичење, гдје смо хтјели да “профилтрирамо” 15 екипа и провјеримо њихово знање, послали смо пет екипа на општинско такмичење које је организовано у ОШ “Дашо Павичић”, и сви су показали изванредно пожртвовање и присебност. С обзиром да им је ово било прво такмичење, мислим да су показали завидно знање и способност реакције у датом моменту, поручио је Лаловац, истакавши да радује што је велики број њих након такмичења исказало интересовање за волонтирање у Црвеном крсту.

Он је најавио акцију солидарности 17. јуна, у оквиру које ће прикупљати храну и средства за хигијену за социјалнио угрожене породице.

-Следеће суботе организујемо сабирну акцију током које ћемо у нашим великим маркетима “Лаковић”, “Идеа” и “Воли” прикупљати помоћ за суграђане који су у тежој материјалној ситуацији. Позивамо волонтере, не само Црвеног крста, већ и оне који имају слободног времена и који су вољни да помогну да се одазову акцији и помогну на било који начин.

У оквиру програма “Брига о старијима”, подржаног од стране ЦК ЦГ и Италијанског Црвеног крста, волонтери ЦК ХН, заједно са љекаром, редовно обилазе старије кориснике.

-Оно што посебно радује је што волонтери све више показују осјећај емпатије, који је чини ми се последњих година у нашем друштву био заборављен. На овај начин се трудимо да ти млади људи уоче на који начин се треба старати о старима и како им све могу помоћи. Њихова задовољна лица и осмјеси након тих активности заиста говоре више него што било која ријеч може да опише, казао је Лаловац, и додао да је до сада овим је пројектом обухваћено 30 старијих лица.

Помоћи треба и млађима, односно њиховим родитељима, којима није лако да их опреме за школу. Током љета ће прикупљати школски прибор, да би могли да помогну дјеци из социјално угрожених породица да се спремно дочекају наредну школску годину.

-Константно разматрамо неке нове идеје како би допринијели бољем статусу свих грађана. Потребно је наћи нове циљеве како би се наше активности могле проширивати и спроводити на различите начине. Ова активност је осмишљена да се прикупи одговарајући школски прибор, материјали и уџбеници који ђацима више нису потребни. Њих ћемо донирати и на тај начин омогућити да дјеца из породица која су лошијег материјалног стања спремно дочекају нову школску годину. Август је близу, а родитељски буџет је почетком септембра озбиљно оптерећен. Сви знамо колики су трошкови прибора, нових уџбеника и гардеробе; то нису мали издави и на овај начин желимо да им помогнемо, поручио је Лаловац и позвао суграђане чија су дјеца завршила школу, који имају вишка школског прибора, као и оне који су у могућности да донирају, да подрже и ову акцију.

Врата Црвеног крста Херцег Нови су увијек отворена, како за оне којима је потребна помоћ, тако и за све који желе да им се придруже у разним хуманитарним пројектима и акцијама.

-Позивамо све људе, без обзира на године, који су пуни ентузијазма, имају воље и слободног времена да сврате до просторија Црвеног крста. Сви су добродошли, само је битно да се на неки начин опредијеле за свој оптимални ресор интересовања и у коју се сферу дјеловања Црвеног крста најбоље могу уклопити, поручио је Лаловац.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here