Хрватска у Шенген зони, новине на граничним прелазима од јуна

Гранични прелаз Карасовићи

Од 1. јануара наредне године Хрватска ће формално ући у Шенген зону, али се процедура уласка држављана Црне Горе у ову земљу Европске уније неће промијенити. Новине на снагу ступају тек половином године, а ријеч је о „Entry/Exit” и „ETIAS” системима контроле.

Како за РТХН објашњава Драган Сршeн из граничне полиције Хрватске, улазак у ову републику од Нове године остаје исти, без обзира да ли је ријеч о транзиту или о неком другом разлогу путовања.

Драган Сршен, гранична полиција Републике Хрватске

– На граничном прелазу биће провјеравана ваљаност путне исправе, али то није једини услов за улазак у Републику Хрватску, већ се зависно о сваком догађају, евентуална оправданост уласка утврђује на самом граничном прелазу – објашњава он.

Системи контроле „Entry/Exit” и „ETIAS”, како наводи Сршeн, аутоматизоваће контролу уласка у земље Европске уније.

– „Entry/Exit” систем подразумјева узимање биометријских података држављана трећих земаља на граничном прелазу, он као и „ETIAS” систем има за циљ да омогући сигурност унутар граница Европске уније, борбу против тероризма, миграцијских притисака и остало. „ETIAS” претпоставља и најаву путовања држављана трећих земаља, што би значило да ће путник прије поласка према некој од држава Европске уније, путем посебне апликације морати најавити долазак на гранични прелаз – објаснио је Сршан.

Хрватски гранични прелази са Црном Гором Витаљина и Карасовићи од 1. јануара ове године биљеже око 2,3 милиона прелазака путника, информише Сршeн.

– То је у односу на исти период прошле године пораст од неких 80%. На тај резултат утицала је дијелом пандемија, односно правила о ограничењу путовања у смислу ковид потврда, а дијелом вјероватно и боља туристичка сезона ове године – казао је он.

Правилном и правовременом организацијом службе и отварањем свих расположивих трака, како је Сршeн казао, на хрватским граничним прелазима покушаће да смање гужве, које су честа појава током празничних дана и љетње туритичке сезоне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here