Хрватска мијења Израел?

Хрватска влада дала је зелено свијетло свом Ватерполо савезу – Европско првенство у ватерполу ће бити одржано почетком јануара 2024. године а његов домаћин биће Загреб.

Европски  шампионат је требало да се одржи од 3. до 17. јануара 2024. у Нетањи, али је отказан због ратних сукоба. Прво се као могући организатор појавио Берлин, а затим је у први план дошао Загреб којем је за домаћинство сагласност дала Влада Хрватске.

-Финансијска средства за суфинансирање трошкова организације Европског првенства у ватерполу 2024. године осигураће се у укупном износу од два милиона еура прерасподјелом средстава у оквиру Државног прорачуна Републике Хрватске за 2023. годину и пројекција за 2024. и 2025. годину, на прорачунским позицијама Министарства туризма и спорта, саопштено је из Владе Хрватске.

Европско првенство је, између осталог, и квалификационо за Олимпијске игре у Паризу, такође 2024.године. На ОИ ће се пласирати европски шампион или најбоље пласирана екипа на турниру после Мађарске, Грчке и Француске, које већ имају визу за Париз.

Три најбоља државна тима са ЕП иду на Свјетско првенство, чији је домаћин Доха (Катаро, од 2. до 18. фебруара наредне године), а од европских селекција су то право већ обезбједиле Мађарска, Грчка, Шпанија, Србија, Италија и Француска.

Ривали изабраницима Владимира Гојковића у групи А су Шпанија, Француска и Хрватска. Прва два тима иду директно у четвртфинале, док се трећепласирани и четвртопласирани у осмини финала састају са прве двије екипе из група Дивизије 2. Група у којој је Црна Гора се у осмини финала укршта са репрезентацијама из групе А дивизије Б, гдје су Србија, Нјемачка, Израел и Малта.

Сада се само чека званична потврда Европске пливачке федерације (ЛЕН), у чију позитивну одлуку не сумња нико у ватерполо круговима у региону.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here