Хотели компаније Царине затварају се у децембру и отварају врата за Празник мимозе

Хотел Парк

Хотели Парк и Делфин, који послују у оквиру компаније Царине, радиће до 4. децембра када ће затворити врата и госте ће поново примити у фебруару. Хотел Кумбор затворен је првог новембра.  

Власник компаније Царине Чедомир Поповић, гостујући у Новском јутру, оцијенио је сезону и постсезону бољом у односу на 2019. годину а дупло већа је попуњеност капацитета него лани. У компанији је тренутно 90 до 95 одсто запослених из Херцег Новог: 

– Нама се постсезона продужила  захваљујући гостима старије доби. Сви су њемачки туристи, којима је данас код нас јефтиније него да су код куће, казао је Поповић и навео да су цијене приступачне што је један од разлога за добру посјету и током јесени.

– Ми радимо 10 мјесеци. Почињемо 12. фебруара наредне године са два хотела Делфин и Парк, док ћемо видјети за хотел Кумбор, да ли ће и он бити отворен у том периоду. Већ у марту почињемо са нашим старим туроператорима, Топ Тревел (Top Travel)  који доводи госте у хотел Делфин, Фрам у хотел Парк и Капа (Capa) велики туроператор  је узео хотел Кумбор. Имамо уговоре и са највећим свјетским туроператорима, ту је велики Џет, који код нас пуни скоро 30 одсто капацитета, ТУИ и многи други, оцијенио је Поповић и казао да три хотела компаније Царине располажу са око 800 соба, а неки туроператори траже и до 3 000 кључева.   

Премда је туризам стратешка грана црногорске привреде, по мишљењу Поповића, нисмо допринијели његовом развоју.

– Мало је улагано у инфраструктуру. Туризам и пољопривреда требало би да буду двије стратешке привредне гране у развоју Црне Горе. Видимо да је на свјетском тржишту несташица хране, а код нас је толико необрађене површине, запостављених села, планина…Што би значило да се то на вријеме радило, да се осмишљавало, као што је некада било. Људи су се могли бавити пољопривредом и ићи на посао, да имају додатно занимање. Тада смо имали и вишак хране и вишак производње.  Данас је то дошло на најнижи ниво, сматра Поповић.

Како каже, привилегија је имати два аеродрома у близини али мора постојати и сређена саобраћајна инфраструктура.

-Много туроператора, у суштини, није знало за Херцег Нови. Када су видјели наш град, сада инсистирају да сарађују и доводе госте у довољном броју. Није било тешко да се тај пут до границе прошири, да се не чека дуго, каже он.

Проблем је и са колектором дуж ривијере, који није до сада ријешен. То је све што оптерећује и што гости примјећују. Желимо туризам, али му се не посвећујемо како треба. За мене је бродоградилиште у Бијелој трагедија, да је неко дозволио да имамо поново ремонт јахти и да се користи онакав простор, гдје су требали да никну лијепи ризорти, хотели, који су идеални за то, осврнуо се Поповић.

  

У хотелима компаније Царине већином су запослени из Херцег Новог.

–  У компанији је  тренутно 90 до 95 одсто запослених из Херцег Новог. За два мјесеца колико хотели не буду радили нико од запослених неће добијати испод 450 еура и сви радници су осигурани, навео је Поповић.

Компанија Царине почела је изградњу депаданса поред хотела Кумбор.

– Изградња депаданса са 60 соба је у завршној фази и  биће спреман за наредну сезону, а хотела Кумбор имаће укупно 290 соба. Чекамо  усвајање ПУП-а Херцег Нови који је према информацијама које смо добили, у завршној фази. Убрзана је израда планске документације. Имамо локацију у Ђеновићу и ако би ПУП Херцег Нови био усвојен до краја или почетком наредне године, већ 2023. године би кренили у изградњу великог комплекса на 40 000 квадрата. Већ радимо на идејном рјешењу, истиче Поповић.  

На плацу Царине  у Баошићу, временом се депоновао грађевински отпад и шут, који ће бити уклоњен, а локација обезбијеђена.

– На локацији у Баошићу смо планирали, и тамо имамо идејно рјешење, изградњу хотелског комплекса. И ту је каснио план и стратешки партнер је одустао због папирологије. Општина је максимално све што је било до ње урадила, али је каснило са нивоа државе. Остала је та локација, свако је на њу бацао смеће. Прво они, извођачи који су радили колектор смјестили су тамо грађевински материјал, отпад и механизацију и када су завршили а видимо како, све су оставили за собом. Могао сам физички да затворим локацију, баријером али сам хтио да изађем у сусрет, јер има пут који иде до мора. Већ смо почели да чистимо и обезбиједили смо локацију, да нико више не може да одлаже отпад и до Празника мимозе би требали све то да очистимо, казао је Поповић.

1 COMMENT

  1. Zašto je dozvoljeno da gosti hotela Delfin i Park se autobusima voze donjim putem pored mora, – kupališta su tu, gosti, pješaci i td. Ometaju kretanje, uznemirava goste… Neka odrede mjesto polaska-dolaska istih na gornjem putu… Veoma nelagodna situacija, buka, izduvni gasovi…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here