Хотел Мамула отвара врата

Острво–хотел Мамула у Херцег Новом у другој половини септембра отвориће врата за посјете мјештана и у наредна два мјесеца, кроз културне догађаје, организоване туре и обиласке, представиће понуду дестинације свим грађанима Црне Горе.

То је саопштио генерални менаџер Мамула Исланд Хенинг А. Шауб.

-То ће бити први посјетиоци након пажљиве реконструкције и трансформације старе аустроугарске тврђаве у бутик хотел са пет звјездица, и прилика да се представи наша визија да створимо ексклузивни бутик хотел & спа, чувајући и обнављајући богато насљеђе црногорске културе и историје коју памтимо са достојанством, у аутентичном амбијенту који пружа јединствену оазу гостопримства за наше госте, у свим годишњим добима, казао је Шауб. 

Према његовим ријечима, од половине овог мјесеца, Мамула ће бити мјесто организовања мањих културних догађаја, сусрета са домаћим умјетницима и културним радницима, јавним личностима и уопште мјештанима, првенствено Херцег Новог и Боке.

-То је дио својеврсне припреме за почетак комерцијалног рада и наше намјере да најприје локалној заједници представимо све фазе обнове дестинације али и понуду коју смо креирали, додао је Шауб.

Захваљујући реконструкцији уз пуно поштовање конзерваторских принципа, како је рекао, утврђење из 19. вијека и културни споменик освијетљен је први пут у својој 170-годишњој историји.

Он је рекао да је освјетљавањем острва истакнута импресивност и градитељско савршенство Мамуле, као и да је овај тренутак посебно значајан како би симболизовао почетак неке нове и свјетлије перспективе острва и тврђаве.

-Поносни смо на прилику да његујемо аутентични дух и богату културну, умјетничку и историјску баштину острва Мамула, додао је Шауб.

Шауб је додао да је реконструкција и трансформација острва Мамула у хотел & спа центар била велики изазов на различитим нивоима, али да је реализована одговорном примјеном свих прописа и конзерваторског пројекта који потписују врхунски стручњаци из те области.

-Постојала је танка линија између поштовања и заштите вриједних добара које ово мјесто може понудити и поштовања осјећаја и успомена које острво има у свом насљеђу. Наша је визија била да претворимо историјску тврђаву изузетне љепоте, изграђену прије 169 година, у хотел који ће осликавати савремени стил живота, чувајући њену архитектонску аутентичност и истовремено поновно успостављајући ову позицију као оријентир на улазу у Бококоторски залив, а притом стварајући један холистички концепт за наше госте који представља новитет у региону, навео је Шауб.

Како је закључио, понуда музеја, ресторана, спа центра и разноврсних догађања биће отворена и за локалне посјетиоце, што представља важан дио њиховог приступа укључивању локалне заједнице, развоју дијалога и размјене искустава.

Хотел Мамула са пет звијездица, настао рестаурацијом тврђаве из 19. вијека има 32 собе и апартмана, са холистичким спа центром, плажом, базенима, ресторанима и баровима. У оквиру хотела се налази историјско-меморијална галерија која ће чувати успомену на цјелокупан историјат овог мјеста који обухвата и мрачно поглавље током Првог и Другог свјетског рата. Дестинација ће у предстојећем периоду бити представљена и еминентним европским стручњацима за рестаурацију, конзервацију и архитектуру и престижним свјетским медијима, наведено је у саопштењу ОХМ.

Влада је у фебруару 2015. године оствро дала у закуп компанији Ораском на 49 година, како би бившу тврђаву претворила у луксузни хотел.

Ораском је за тај пројекат формирао посебну фирму у Црној Гори ОХМ Мамула Монтенегро која је била задужена за изградњу хотела.

Укупна инвестиција је тада процјењена на 15 милиона еура.

Тврђава названа по аустријском генералу Лазару Мамули, изграђена је на остврву Ластавица 1853. године. У вријеме Другог свјетског рата италијански окупатор је користио као затвор и мучилиште за родољубе и таоце.

4 COMMENTS

  1. Sramno, sramotno, od zatvora, mučilišta, napraviste elitno mjesto, hotel. Hotel sa 100 zvjezdica od zatvora.Sada treba Noljani da idu da posjete i da se dive????!!!! KATASTROFA! Mamula je trebala da bude spomenik kulture!!!

  2. Tvrđava Mamula je decenijama nakon 1945. tavorila i sve više se pretvarala u ruševinu. Početkom sedamdesetih godina pod grupom turista iz Novog Sada se srušio betonski most. Bilo je mtrvih i ranjenih. To je neslavno izbrisano iz istorije turističkog grada Herceg Novi. Vidim na slici da novi pješački most izgleda sasvim OK, sigurno ne prijeti opasnost da popusti pod teretom turista. Da je neko tražio od Novljana da oni daju po jedan evro mjesečno da se tvrđava na Mamuli renovira – ni taj most ne bi bio adekvatno restauriran. Sramota je za HN da nisu u stanju da organizuju gradnju turističkih objekata na perfektnim lokacijama bivšeg hotela Boka i Rudnik. Korumpirana malograđanska sredina kakav je HN to nije ni zaslužila. Prije će se pretvoriti u balkansku palanku nego u poznati mediteranski turistički grad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here