Фестивалски оркестар и хор „Виртуoзи“ отварају 41. Дане музике

Међународни фестивал Дани музике, почеће 10. јула на Канли кули наступом чланова Фестивалског оркестра и хора „Виртуози“ из Београда под руководством једног од најзначајнијих европских диригената, маестра Бојана Суђића и са специјалним гостом тенором Синишом Радин, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.

Фестивал Дани музике традиционално се у Херцег Новом организује од 10. до 20. јула, а ове године уз Канли кулу концерти ће бити одржавани у Дворани „Парк“ и Музичкој школи Херцег Нови.

Умјетнички директор маестро Борис Краљевић, представљајући програм, казао је да отварање обећава да буде прави и достојан увод, односно оно што фестивал јесте, а то је празник.

– Програм под називом „Музички ватромет“ извешће драги гости из Београда, а већ наредног дана слиједи концерт пијанисте Сима Шишевића.  Један од главних циљева фестивала, је промоција младих умјетника који су потекли из наше средине. Увијек ми је била намјера да је што је могуће више концерата, па чак и сви имају мање или више директну везу са Херцег Новим, казао је Краљевић.

На затварању фестивала на сцени ће бити маестро Борис Краљевић, са виолинистом Вујадином Кривокапићем, виолончелистом Филипом Томићем, а придружиће им се и сопранисткиња из нашег града Милица Здравковић.

– Тај програм је насловљен „Вече камерне музике“. На репертоару ће бити дјела Бетовена и Шуберта. Истакнути умјетници Вујадин Кривокапића и Филип Томића на Данима музике су већ добијали овације, па ћемо дати све од себе да тако буде и овог пута. Уз композиције Франца Шуберта ће нам се придружити Милица Здравковић  коју новкса публика врло добро зна, најавио је Краљевић.

Предсједница умјетничког Савјета фестивала Милена Лучић најавила је да ће се на најљепшој позорници на Балкану догодити прави музички спектакл под називом „Музички ватромет“, а наступиће хор „Виртуози“ под диригентском палицом маестра Бојана Суђића.

-Обично на овим фестивалима често заблистају нека посебна имена, чије извођење остаје дуго у памћењу. Ове године вјероватно ће то бити велики умјетник Константин Богино и Миомира Веритас. Да наш маестро ништа не препушта случају говори и чињеница да омогућава младим талентима да наступе и покажу до којих су домета стигли. Тако и ове године под називом „Подијум младих“ наступиће млади умјетници и награђени ученици Музичке школе Херцег Нови, казала је Лучић.

Продуцент фестивала Милина Ковачевић казала је да су Дани музике једна од манифестација са најдужом традицијом у Херцег Новом.

-У Дворани Парк биће одржана четири концерта, Музичкој школи два, а на Канли кули прави спектал „Музички ватромет“. Фестивал ће свечано отворити министарка културе и медија Тамара Вујовић, а говориће предсједник Општине Стеван Катић и умјетнички директор Борис Краљевић.

Покровитељ 41. Међународног фестивала Дани музике је Министарство културе и медија,  Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Херцег фест. Фестивал су подржали и бројни спонзори.

Програм 41. Међународног фестивала Дани музике

10. јул, сриједа Канли кула, 21

„Музички ватромет“ – свечано отварање 41. Дана музике

„Виртуози“ – фестивалски оркестар и хор (Србија)

диригент: Бојан Суђић

специјални гост: Синиша Радин, тенор

 11. јул, четвртак Сала Музичке школе, 21.30

„Подијум младих”

Симо Шишевић, клавир (Црна Гора)

Програм: Брамс, Метнер, Рахмањинов, Марић, Лист

гости концерта:

Кристијан Јовићевић, контрабас

млади таленти, награђивани ученици Музичке школе Херцег Нови

12.јул, петак Дворана „Парк”, 21.30

Trio „Cordis” (Austrija)

Исмедина Кустурица, клавир

Otto Zeuner, violina

Elisabeth Augsten, violončelo

Програм: Моцарт, Јуон, Шуберт, Римски-Корсако

14.јул, недјеља Дворана „Парк”, 21.30

Нивес Ненадовић, клавир (Црна Гора)

Игор Новак, виолончело, (Црна Гора)

Програм: Брамс, Гачевић, Глазунов, Рахмањинов, Шума

16. јул, уторак Дворана „Парк”, 21.30

Константин Богино, клавир (Србија/Француска)

Миомира Витас, сопран (Србија/Француска)

Програм: Скрјабин, Чајковски, Рахмањинов, Тајфер, Дебиси

18. јул , четвртак Сала Музичке школе, 21.30

Hürkan Ayvazoğlu, flauta, (Turska)

Ана Васић, клавир (Србија/Црна Гора)

Програм: Хендл, Пуланк, Кејџ, Форе, Јалцин, Доплер

20. јул, недјеља Дворана „Парк”, 21.30

Вече камерне музике – свечано затварање 41. Дана музике

Борис Краљевић, клавир (Црна Гора/Сингапур)

Вујадин Кривокапић, виолина (Црна Гора)

Филип Томић, виолончело (Србија)

Милица Здравковић, сопран (Црна Гора)

Програм: Бетовен, Шуберт

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here