Херцегновским средњошколцима представљен програм Полицијске академије

Представници Полицијске академије у Даниловграду ученицима СМШ „Иван Горан Ковачић“ одржали су презентацији којом су ближе приказали студијског  програм за будуће полазнике. 

Како је за РТХН казао наставник Павле Вратница, циљ посјете био је да ђаци упознају рад на Академији, али и да сазнају шта ће будући полaзници добити након завршетка, као и које критеријуме морају да задовоље да би се уписали.

– Након завршетка, превасходно им је обезбјеђен посао сходно Закону о унутрашњим пословима. Сви полазници који заврше Полицијску академију заснивају радни однос на неодређено вријеме – наводи он.

Павле Вратница, наставник на Академији

Вратница истиче да у континуитету раде на промоцији Академије и мотивацији средњошколаца да одаберу овај позив. Пријемни испит се састоји од неколико сегмената.

– Морају прво да се испуне општи и посебни услови за предају докумената, шта је неопходно предати од докумената. Након тога иде се на дио селекције, односно пријемног испита. Што стиче самог пријемног испита, он се састоји од више етапа, што траје неких 20-ак дана, а односи се на општи љекарски преглед, тест општег знања и информисаности, физичког тестирања. Након тога имамо специјалистички љекарски преглед и психо тест – објашњава он.

Иако ће образовање наставити у оквиру природних наука, ученица трећег разреда гимназије Јована Јанчић сматра да је овакав вид презентације студијиских и академских програма веома добар јер пружа више информација.

Јована Јанчић, ученица

– Заиста је битно и лијепо што такви људи одлуче да дођу у нашу школу, како би ближе објаснили онима који су заинтересовани за упис на Полицијску академију, као и остале факултете и академије у Црној Гори, зато што ми сами не можемо да одлучимо, уколико су нам дате штуре информације. Треба неко да дође и објасни нам, односно да ми заправо сами видимо да ли можемо себе да замислимо на том факултету или том животном позиву у будућности – прича она.

Ђацима су представљени смјештајни и технички капацитети, а обратили су им се и некадашњи полазници академије Филип Филиповић из Управе за извршење кривичних санкција, Вуковић Наташа из Центра безбједности Херцег Нови.

Виша полициска академија у Даниловрагу у наредној школској години уписује седамнаесту генерацију полазника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here