Херцег Нови до краја године добија двије адреналинске стазе за бициклизам

Фото: Агенција за изградњу и развој

Агенција за изградњу и развој града потписала је уговор са фирмом „Бокић“ ДОО за изградњу двије адреналиснке стазе, угоститељског објекта, видиковца и пратећих елемената у оквиру пројекта „Ревитализација ускотрачне жељезничке пруге кроз Херцег Нови – Ћиро 2”.

Једна од стаза је памп трек, која је уз бицикле, погодна још и за тротинете, скејтборде и ролере, друга је за планински бициклизам, а укључује елементе за скакање на двоточкашима.

Памп трек (eng. Pump Track), фото: Агенција за изградњу и развој

Како је за РТХН казао директор Агенције, Александар Ковачевић памп трек полигон биће изграђен у улици Светозара Живојиновића, на локацији луна парка.

– Тај памп трек, заједно са угоститељским објектом биће на неких 710 квадрата. То је бежуљкасти пологон за љубитеље такве врсте вожње. То је пројекат у вриједности око 200 хиљада еура. У склопу тог међународног пројекта „Ћиро“ 2 биће и  реконструкција, санација и проширење стазе за планински бициклизам дужине око једног километра са пратећим препрекама – навео је он.

Уз адреналиснку стазу за планински бициклизам, која ће се налазити на мејсту некадашње ускотрачне пруге, у близини старе жељезничке станице у Суторини, биће изграђен видиковац и постављене пратеће клупе. Изградња је у току, а крај радова Ковачевић најављује до краја године.

Директор Агенције за изградњу и разбој, Александар Ковачевић

– Са потписивањем овог уговора заокружујемо причу у оквиру међународног пројекта „Ћиро“ 2 у цјелини. То нам да је подстицај кренемо даље. Очекујемо позив за „Ћиро“ 3. Већ имамо неке идреје, да комплетну стазу дужине 7 километара оживимо, да одржимо тај континуитет. Имамо још пар идеја које разрађујемо, тако да ћемо бити спремни и за тај пројекат – истиче Ковачевић. 

Пројекат „Ревитализација ускотрачне жељезничке пруге кроз Херцег Нови – Ћиро 2” одобрен је у новембру 2019. године, у оквиру Другог Интерег ИПА прекограничног програма сарадње Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Овај пројекат је изабран између више од 160 апликаната на конкурсу из области развоја туризма и очувања културног и природног наслијеђа.

5 COMMENTS

  1. Moralo se ljetos dogoditi da jedno dijete slomi drugom djetetu nogu elektičnim trotinetom da bi se šetalište Pet Danica konačno zatvorilo za te sulude jurišnike – barem ljeti.
    Da vidimo kakva nesreća treba da se desi na ovim novim poligonima da bi ljudi malo bolje razmislili.
    Kao prvo: da li će tu biti obavezna kaciga i štitnici za koljena i laktove?
    Jedno je sasvim sigurno: kada se tu neko unesreći – niko neće odgovarati!

  2. Postavljam osnovno pitanje: kako će svi ti momci i đevojke stići u Igalo iz Novog sa sportskim rekvizitima a da ne koriste Šetalište pet Danica?
    Nadam se da će svim tim adrenalin-džankijima biti zabranjeno mahnitanje Šetalištem pet Danica. Svakog koga inspekcija uhvati treba oduzeti rekvizit i – mirna Hercegovina!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here