Почело са радом Савјетовалиште за подршку хранитељским и породицама у ризику

Дан отворених врата и промоција пројекта ‘’Свако дијете је важно – подршка хранитељским породицама, дјеци у хранитељским породицама и породицама у ризику у Никшићу и Херцег Новом“ одржан је данас у фоајеу Дворане Парк. Пројекат заједнички реализују невладина удружења „Импулс“ из Никшића и Центар за подршку локалног и регионалног развоја из Херцег Новог, а у сарадњи са Центром за социјални рад Херцег Нови и Секретаријатом за локалну самоуправу Општине Херцег Нови.

Из Центра за подршку локалног и регионалног развоја одговорили су на позив НВУ „Импулс“ за партнерство у пројекту који је подржала Европска унија кроз програм социјалне инклузије којим координира Министарство рада и социјалног старања, уз кофинансирање Министарства јавне управе.

Реализацијом овог пројекта Херцег Нови ће добити бесплатно савјетовалиште за хранитељске породице, каже Бранка Мрачевић, предсједница Невладине организације Центар за подршку локалног и регионалног развоја.

-Пројекат Свако дијете је важно, подршка хранитељима, дјеци на хранитељству као и биолошким породицама у ризику започет је у децембру прошле године и реализоваће се 18 мјесеци, навела је Мрачевић.

Основни циљ је подићи свијест јавности о важности хранитељства за дјецу и повећати број хранитељских породица у Црној Гори, истакла је социјална радница НВУ Импулс, Марина Докнић.

-Прва активност у оквиру пројекта била је организација и акредитација обуке за хранитељство која је намијењена стручним радницима. Акредитацију је издао Завод за социјалну и дјечију заштиту, а обуку је завршило 15 стручних радника центара за социјални рад и оних који су запослени код пружалаца услуге. Они су оспособљени да пружају подршку и обучавају хранитеље, казала је Докнић и најавила да је наредни корак оснивање лиценцираног савјетовалишта.

Директорица Центра за социјални рад за општину Херцег Нови Биљана Димић објаснила је на који начин промоција хранитељства и отварање бесплатног савјетовалишта може допринијети  мисији и надлежности  Центра за социјални рад у Херцег Новом. Према њеним ријечима, примарни облик заштите дјеце без родитељског старања је хранитељство, а посебан акценат по овом питању стављен је 2012. године, када је уз подршку УНИЦЕФ-а донесена Стратегија за развој хранитељства у Црној Гори, која је и донијела одређене резултате.

-У Дому за незбринуту дјецу је 2010. године било око 170 дјеце, а данас их је испод 90, што се сматра великим успјехом. Центар за социјални рад Херцег Нови има четири хранитељске породице, двије су сродничке и двије несродничке. У хранитељским породицама смјештено је шесторо дјеце са територије наше општине. Потреба за повећањем броја хранитељских породица је предуслов за квалитетну бригу, раст и развој дјеце без родитељског старања. Потребно је развијати свијест о значају хранитељских породица, значају које породица има за психофизички развој дјетета, формирање његове личности, социјални развој и ментално здравље. Промоција хранитељства и едукација наших грађана је од великог значаја за нечије срећније дјетињство, а Центар за социјални рад ће бити ваша подршка да неком дјетету вратимо осмјех на лице, навела је Димић.

Институцијама и установама које заједно раде на збрињавању дјеце, помоћ свих је добродошла, рекла је секретарка у секретаријату за локалну управу Весна Самарџић.

-Према подацима од почетка године у Црној Гори имамо више од  350 дјеце у хранитељским породицама. Већ дуже вријеме у Дјечијем дому Младост у нашем граду  имамо попуњене капацитете. Све су то чињенице које показују да бисмо можда могли имати још више хранитељских породица на нивоу државе, још срећнију и безбједнију будућност дјеце  којима је потребна повећана брига, стандарди, ургентни или привремени смјештај. Хранитељство је хуман, пожељан и потребан облик старања о дјетету који му пружа топлине породичног дома, уз подршку државе, рекла је Самарџић.

Познате личности из Црне Горе из свијета музике, спорта, културе учествују у кампањи Свако дијете је важно и поручују да је важно да свако дијете заслужује породицу и дом.

Савјетовалиште за бесплатну психолошку подршку хранитељским и породицама у ризику, обавља се у канцеларијама Центра за подршку локалног и регионалног развоја Херцег Нови на адреси Степениште 28.октобра број 5, на првом спрату.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here