Група бивших радника „Вектра Боке“ тражи раскид уговора о куповини ХТП „Бока“

Бивши радници Вектра Боке са још једног  одржаног протеста затражили су  исплату заосталих зарада, потраживања по судским пресудама, јубиларне награде, уплату доприноса  и отпремнине. Један од захтјева је раскид уговора са Вектра Боком након чега очекују исплату свих потраживања.

Предсједник НВО „Бивши радници Вектра Боке“, Ђорђе Рајак оптужио је судије Привредног суда и Вишег суда за одуговлачење поступака и кршење закона.

– Предсједниче Вишег суда директно се вама обраћам. Донијели сте рјешење гдје сте укинули предлог СДТ и рјешење истражног судије уз образложење  да нема елемената кривичног дјела. Требало је да прво провјерите да ли су плаћене државне акције, да ли је испоштован купопродајни уговор. Знате ли да је Бока задужена незаконитим  кредитом од 24 милиона еура и да је поново узет кредит од 4 милиона, знате ли да је незаконито отуђена имовина Боке јер Вектра Бока никада није испунила уговор и није могла да буде титулар над имовином ХТП Бока. Није испоштован ни план реорганизације након увођења стечаја, казао је Рајак.

Он тврди да од приватизације ХТП Бока ништа није урађено по закону. Позвао је тужилаштво да провјере све наводе  везане за куповину ХТП Бока и  сумњиве пресуде.

Казао је да је формирана радна група и да очекују раскид уговора са Вектра Монтенегром о куповини државног пакета акција.

-Након тога ћемо добити сваки цент и нећемо поклекнути. Ми се не дамо и тражимо своје а добићемо то оног момента када сви  буду радили савјесно, казао је Рајак.

Он се осврнуо и на продају земљишта у циљу намирења потраживања повјерилаца али и на продају хотела „Игало“  од које би  своја потраживања наплатили насљедници Александра Ацовића али и држава, општина и бивши радници Вектра Боке.

Подсјећамо лицитација за продају Хотела „Игало“ по рјешењу о извршењу на основу правоснажне пресуде у корист породице Ацовић, а која је требало да буде одржана средином марта, одгођена јер је Привредни суд донио  рјешење о одређивању мјере обезбјеђења ради спрјечавања промјене  имовинског  статуса стечајног дужника Вектра Боке.  Рјешење о забрани продаје  је донијето на основу приговора НВО „Бивши радници Вектра Боке“. Такође у марту ове године судија за истрагу подгоричког Вишег суда Сузана Мугоша одредила  привремену мјеру забране располагања и коришћења непокретности Вектра Боке. Ово рјешење донијето је на захтјев Специјалног државног тужилаштва (СДТ) које води истрагу против већинског власника компаније, чланова управе и повезаних лица. Предсједник Вишег суда укинуо је рјешење судије за истрагу уз образложење да нема елемената кривичног дјела у стицању имовине ХТП Бока. 

За 12. јул заказано је ново рочиште у Привредном суду за увођење стечаја у Вектра Боку које је прије више од двије године покренула Управа прихода и царина због дуга од око 1, 5 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here