Грански колективни уговор спровести у дјело, или штрајк просвјетара

Главни одбор Синдиката просвјете Црне Горе након ванредне сједнице је саопштио да дају предност преговорима и социјалном дијалогу, али и да уколико не буду испуњени њихови захтјеви позваће запослене у просвјети да ступе у грански штрајк.

На ванредној сједници, Главни одбор Синдиката просвјете Црне Горе је, у складу са  претходним сједницама и поштујући смјернице Извршног одбора, донио три закључка.

Синдикат просвјете, као и увијек, даје предност преговорима и социјалном дијалогу. Очекујемо од Министарства просвјете, науке и иновација да предложи конкретне потезе како би се потписани Грански колективни уговор за област просвјете спровео у дјело.

У супротном, ако приликом обрачуна и исплате јануарске зараде не буде испоштован Грански колективни уговор и њиме предвиђени коефицијенти, Главни одбор Синдиката просвјете ће позвати запослене у просвјети да ступимо у грански штрајк.

Главни одбор је донио одлуку да Извршни одбор Синдиката просвјете у функцији Штрајкачког одбора током наредне седмице припреми предлог модалитета и начина организације и спровођења штрајка, који ће бити понуђен на изјашњење просвјетним радницима почетком другог полугодишта.

Синдикат просвјете Црне Горе ће, чим се стекну законски услови, поднијети колективне и индивидуалне тужбе надлежним судовима због кршења Гранског колективног уговора, саопштено је из Синдиката просвјете, наведено је у саопштењу Синдиката просвјете Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here