Грађани ће плаћати мање рачуне за струју

Фото РТХН - Илустрација

Влада је данас усвојила измјене Уредбе о накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и високоефикасне когенерације, које ће, како је објашњено на данашњој сједници,  довести до нижих рачуна за струју за грађане.

Државни секретар у Министарству капиталних инвестиција, Адмир Шахмановић, казао је да су измјене иницирали прије свега да би смањили трошкове грађана за рачуне за електричну енергију које плаћају на мјесечном нивоу.

-Уредба, између осталог, дефинише откупну цијену електричне енергије од произвођача из повлашћеног подстицајног система. На овај начин, смањили смо 50 одсто накнаду за овај вид подстицаја за грађане који ће плаћати мање рачуне, рекао је Шахмановић..

Он је додао да су такође ослободили плаћања те накнаде грађане који троше до 300 киловата просјечне потрошње на мјесечном нивоу.

-Они неће плаћати накнаду за подстицајне мјере за обновљиве изворе енергије. Такође смо ослободили обавезе државни буџет за евентуалну накнаду ових подстицајних мјера у случају да недостају средства на крају године. Цио терет је пренесен на Електропривреду, објаснио је Шахмановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here