Годишња инфлација 13,5 одсто

Фото: илустрација

Цијене производа и услуга личне потрошње, мјерене индексом потрошачких цијена, у јуну у односу на мај у просјеку су више за 1,8%, сопштено из Завода за статистику МОНСТАТ.

Потрошачке цијене у јуну у односу на исти мјесец претходне године, у просјеку су више за 13,5%. Највећи утицај на мјесечну стопу инфлације имали су раст цијена у групама: чврста горива; млијеко, сир и јаја; услуге смјештаја; уља и масти; услуге за одржавање и поправку станова; месо; воће; шећер, џем, мед, чоколада и слаткиши. Потрошачке цијене у периоду јануар-јун, у поређењу са истим периодом претходне године, у просјеку су више за 9,8%.

Посматрано по главним групама производа и услуга према намјени потрошње, у јуну у односу на претходни мјесец, забиљежен је раст у групама: Ресторани и хотели (7,6%); Становање, вода, струја, гас и друга горива (4,4%); Алкохолна пића и дуван (2,0%); Намјештај, опрема за домаћинство и рутинско одржавање стана (2,0%); Здравље (2,0%); Остала добра и услуге (1,6%); Храна и безалкохолна пића (1,5%); Превоз (1,1%); Рекреација и култура (0,2%); Комуникације (0,1%), док је пад цијена забиљежен у групама: Одјећа и обућа (-1,8%).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here