Гласање за разрјешење руководства ТО ХН показатељ кризе власти или спремности да се одговара за лоше пословање

Након вишесатне бурне расправе о ситуацији у Туристичкој организацији, одборници локалног парламента јуче су на 18. редовном засиједању, које је сазвано на иницијативу  Новске листе, усвојили закључке за смјену директорице и чланова Извршног одбора ТО ХН.  За Ивана Отовића из Нове српске демократије јучерашње гласање показатељ је да се спрема нека нова коалиција у Херцег Новом док  Јован Суботић из Новске листе сматра да је локални парламент показао да је прави представник народне воље и јавног интереса. С друге стране Николу Самарџића из Демократске Црне Горе изненађује да су иницијативу опозиционог ДПС подржале неке колеге из власти.

Подсјећамо, са 14 гласова за, четири гласа против и девет уздржаних, усвојен је предлог одборника Новске листе – Наш град, наш брод, Јована Суботића којим се тражи да се у најхитнијем року, а најкасније до 15. маја, сазове сједница Скупштине Туристичке организације Херцег Нови на којој ће се предлогом покренути поступак разрјешења директорице  док је са 16 гласова за, осам против и троје уздржаних, усвојен  предлог одборника Зорана Лазаревића,  Владимира Косића и Николе Радмана о подношењу иницијативе Скупштини ТО да хитно разрјеши чланове Извршног одбора и покрене поступак разрјешења директорице ТО ХН.

Предсједник клуба одборника Новске листе Јован Суботић казао је за РТХН да су за јучерашње закључке гласали трезвени људи којима је било доста да слушају лоше аргументе за још лошије пословање ТО на штету грађана ХН.

Јован Суботић, Новска листа

– Због тога је било јако битно да ту тему расправимо на сједници, да чујемо аргументе свих политичких партија и да видимо ко је спреман да одређене људе натјера да понесу одговорност лошег пословања и лошег односа према јавном и интересу грађана Херцег Новог.

Чудно је, како је рекао, да је велики број одборника био уздржан  или против предложених закључака.

– То могу да окарактеришем чињеницом да су ти одборници, те политичке партијe одлучиле да дају још једну шансу омраженом и прeзреном леденом тобогану, рекао је Суботић.

Очекује да Скупштина ТО покаже да је прави представник народне воље и јавног интереса, као што је то показао јуче локални парламент.

– Очекујем да се у најкраћем року сазове сједница Скупштине ТО било да то уради предсједник Стеван Катић или да то уради једна трећина чланова Скупштине што предвиђа њихов Статут и да поступе по легислативи највећег законодавног дома, Скупштине  града, рекао је Суботић.

Предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић  каже да је послије јучерашње сједнице питање ко чини власт у Херцег Новом.

Иван Отовић, НСД

– Веома је важно због јавности рећи ко је гласао за разрјешење директорице ТО. Јер гласовима Новске листе, ДПС-а, двије одбјегле одборнице СНП-а, одборника Лазаревића и одборника ДНП Живка Крунића прошао је закључак којим се захтијева смјена директорице Миље Виторовић. Ми смо након јучерашње сједнице могли да видимо да се Виторовић не смјењује због тог фамозног тобогана, јер смо добили информације у прилог томе да нити је она била иза те идеје да се у Херцег Нови доведе тобоган, него сви они који су били укључени у ту причу перу руке, бјеже од одговорности као много пута до сада и све треба да се свали на њу – казао је Отовић.

Оно што је забрињавајуће, како је рекао, је то да је Виторовић годинама била изложена пријетњама и уцјенама од стране појединих колега.

– Рекао сам потпредсједнику Општине Милошу Коњевићу да се политика не може водити на бази пријетњи и уцјена. За разлику од неких других колега из власти, ми имамо кичму, знамо ко смо и шта смо. Не бранимо фотеље и очекујем и од других колега да се изјасне. Прије свега од предсједника Општине Стевана Катића, да ли ће да испоштује закључке који су усвојили одборници Новске листе, ДПС, одборници Крунић из ДНП и Лазаревић из ГГ Нови побјеђује. Ми већ неко вријеме причамо о томе да је на помолу нека нова коалиција, а гласање у СО је то и потврдило – сматра Отовић.

Он каже да су се јуче чуле тешке ријечи, али мало аргумената те да нико не спори да је тобоган био лош посао.

– Морамо и да се запитамо како неко, попут Славице Божовић уцјењује представнике власти тиме да неће пријавити надлежним органима потенцијалне злоупотребе у ТО ако се смијени директорица. Сада је све у рукама Стевана Катића. Очекујемо да ће напокон да заузме став, да чујемо његово мишљење јер сада морају да се донесу одлуке,  да ли ћемо поново да идемо у сусрет онима који желе да сруше ову власт јер не можемо све да свалимо на једну особу – наводи Отовић.

Отовић је рекао да је ријеч о политичком прогону једне особе од момента када је именована на дужност директорице ТО.

Предсједник Клуба одборника Демократске Црне Горе Никола Самарџић подсјећа да су одборници те партије за један од закључака гласали против, а за други били уздржани јер сматрају да треба сачекати да се утврде чињенице да ли је било неправилности у раду у ТО Херцег Нови.

Никола Самарџић, Демократска ЦГ

– Поднијете су кривичне и прекршајне пријаве, укључило се тужилаштво и мислим да треба да сачекамо да се утврде чињенице и ако се утврде неправилности у раду и да је било проневјере новца наравно да би били за смјену. Али док се не докаже да је неко нешто урадио противзаконито, не треба истрчавати. У случају да дође до смјене, а директорица добије на суду, ко ће да плати одштету. Платиће опет грађани – казао је Самарџић.

Казао је да га је предлог неких закључака изненадио јер су иницијативу заједно поднијели клубови одборника ДПС и Уре и Зоран Лазаревић.

– Не знам да ли се икада десило да опозиција предлаже власти да смјени свог директора. Ми смо као власт изабрали на конкурсима неке директоре и ако је неко нешто незаконито урадио ми смо ту да их смјенимо. Не треба нама  ДПС, опозициона партија, за коју знамо шта је радила протеклих 30 година на државном нивоу, да нам сугерише кога ми треба да смјенимо. Зато сам се и изненадио да су ту иницијативу потписали колеге Лазаревић и Радман, казао је Самарџић.

Очекује да ће Скупштина ТО имати више материјала, можда и коначне неке судске пресуде,  за доношење одлуке по закључцима Скупштине општине.

Јован Мићуновић, члан ИО Туристичке организације сматра да ће доћи до разрјешења ИО и директорице.

Јован Мићуновић, ИО ТО ХН

– Од ДПС – Новска листа већине нисам ништа друго очекивао. Ми смо јуче покушали аргументовано да неке ствари бранимо, то је међутим као да пуцате у празно јер то нико није желио да чује. Били смо тога свјесни и прије сједнице, хтјели смо да јавности приближимо неке ствари, као што је ово потписивање уговора за тобоган, које се спочитава да је рађено 29. јануара, иако није него 1. фебруара, и ви можете безброј пута да поновите неку ствар која  је истинита али то нико неће да чује и упорно се понавља оно „хиљаду пута изговорена  лаж постаје истина – казао је Мићуновић.

Поновио је да је директорица за сваку одлуку имала сагласност Извршног одбора и то већином једногласно те сматра да за све неправилности уколико их је било, одговара Извршни одбор.

Истиче да би, ако већ треба да дође до смјена, волио да се све ријеши што прије, јер би то било у интересу града и грађана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here