Генерални штрајк просвјетара могућ 19. фебруара

Фото: Синдикат просвјете Фб

Након што им јануарска плата није увећана за 10 одсто у складу са Гранским колективним уговором, чланови Главног одбора Синдиката просвјете покренули су индивидуалне поступке пред Агенцијом за мирно рјешавање спорова. То је за РТХН потврдио предсједник Главног одбора Синдиката просвјете Оливер Јаковљевић и додао да је 19. фебруар рок до којег ће просвјетари чекати прије ступања у штрајк.

-Ми данас имамо Главни одбор поводом актуелних дешавања у синдикату и питања штрајка. У међувремену имали смо разговоре са Министарством како би то ријешили договором али нема конкретнијих помака. Има неких понуда али ми настављамо са нашим активностима у циљу реализације и покретања штрајка запослених у просвјети, рекао је Јаковљевић.

Како је казао донесена је одлука да ће штрајк бити 19. фебруара, до када просвјетари остављају могућност за договор.

-У међувремену, поднијели смо Агенцији за мирно рјешавање спорова захтјев за утврђивање да ли смо ми у праву што се тиче потраживања која имамо за 2024. годину, 10% увећања зарада. Сви чланови ГО су предали тај захтјев. Послије тога ће вјероватно ићи судски поступци па ћемо видјети шта ће бити. Када будемо донијели одлуку о штрајку она ће бити предата и Агенцији за мирно рјешавање спорова и Министарству. У том временском периоду покушаћемо да пронађемо рјешење а уколико га не буде 19. фебруара ће бити организован штрајк,  рекао је Јаковљевић.

Он је истакао да је велики одзив просвјетних радника у Херцег Новом да ступе у штрајк.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here