ГАЛИЋ: ЗА ДВИЈЕ НЕДЈЕЉЕ ЈАСНИЈА СИТУАЦИЈА ОКО ПАНДЕМИЈЕ

Тренд пада инфекције корона вируса за 55% забиљежен је у Црној Гори у последње двије седмице. Мање је и случајева хоспитализације за 6%, док је нажалост број преминулих повећан за око 26%, казао је за РТЦГ директор Института за јавно здравље др Игор Галић.

Он је навео да изазов представља почетак другог полугодишта и боравак дјеце у затвореним просторијама.

– Потребно нам је, од прилике, од 10 до 14 дана да би могли сагледати да ли ће то покренути нови талас епидемије. За сада немамо повећан број обољелих међу дјецом, али пратићемо ситуацију током ове и следеће недјеље и након тога предложити мјере – објашњава Галић.

Четрнаестодневна кумулативна инциденција, како наводи, са преко 4.000 у јануару спала је на око 1500. По броју новообољелих на дневном нивоу и даље је то висока трансмисија, широко распрострањена у земљи, али је тренд пада. У посљедње четири недјеље је све мање новообољелих.

Коментаришући најаве протеста и захтјеве за ублажавање епидемиолошких мјера директор Института за јавно здравље је казао да су одређене професије попут услужних дјелатности од почетка погођене.

– Долази лијепо вријеме, грађани ће моћи да изађу напоље, да не бораве у затвореном простору. То су неки елементи који би нам дали могућност да са већом сигурношћу моћемо да претпоставимо да неће долазити до трансмисије у затвореном простору – навео је он.

Галић је поручио да из ове пандемије треба да извучемо као закључак да је потребно припремати се за нове пандемије.

Извор: РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here