Фото албум: Јубилеј – 90 година ПК Субра

Планинарски клуб Субра основан је 1932. године, самим тим старији је и од Планинарског савеза Црне Горе, а ове године обиљежава 90 година постојања.

Обиљежавање јубилеја уприличено је у оквиру манифестације „Орјенски маратон“, изложбом црно-бијелих фотографија из фундуса клуба, која је отоврена у петак, 28. маја, у шуми у близини планинарског дома За Вратлом.

Планинарски клуб прво су основали Дубровчани, име му је било Орјен, због чега су Новљани одлучили да уснују свој и назову га Субра, а први предсједник био је Светозар Живојиновић, присјећа се члан УО клуба Никола Брајовић.

– Пошто није било просторија, односно на планини нису имали никаквог склоништа, осим једне мале тврђаве на Локви, која није била употребљива, они у то вријеме одлучују да, у сарадњи са Планинарским друштвом Орјен из Дубровника мало уреде то, како би могли да излазе на врх и имају склониште у случају невремена – прича он.

Период између два Свјетска рата обиљежили су излети, пјешачке туре, али и скијање, док је први алпинистички успон одржан 1936. године.

– У то вријеме активни су били Југоле Гракалић и остали првоборци, Саво Бајковић, Манојло Манојловић, Бепо Бенковић, Илија Кишић, Илија Фанфани, Михајло Милић, Светозар Бубало. Све су то били активни планинари, који су, свако по свом нахођењу, одрађивали велики дио посла са херцегновском омладином – наводи Брајовић.

На Планинарском дому За Вратлом данас се налази спомен плоча, постављена у част хероја и првих чланова клуба.

Након Другог свејтског рата активности су интезивиране, па је 1949. Одржана изборна Скупштина, гдје је за предсједника постављен Андро Клисура, а за секретара Петар Вучуровић, који остају на функцијама све до половине 70-их година. Захваљујући њима Субра је у том периоду бројала преко 140 чланова.

– То је период државања разних такмичења, а први који је на Орјен донио скије са аутоматским везовима био је професор физичког васпитања Дидо Марић. Тада смо сви имали неке обичне скије. Такмичење у скијању уврштено је тих година у спортски дио програма Празника мимозе, а доминирали су Рајко и Веско Прлајиновић, Трипко Вучуревић, Милован Јововић. То су све били врсни скијаши – присјећа се Брајовић.

Клуб је реорганизован 80-их година, када су започета и прва спелеолошка истраживања Субре и Добраштице.

Општирније о историјату клуба можете погледати у емисији Новско поподне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here