ФЕЈЗИЋ: МУСЛИМАНИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ ИМАЈУ ПРЕДСЈЕДНИКА ОПШТИНЕ КОЈИ БРИНЕ О СВАКОМ ГРАЂАНИНУ

Успјешна сарадња Исламске заједнице и локалне управе у Херцег Новом, која ће се у наредном периоду, између осталог, огледати и у помоћи на реконструкцији зграде Џемалата на Топлој, била је тема састанка реиса Рифата Фејзића и херцегновског имама Хусеин еф. Хоџића са предсједником Општине Стеваном Катићем и сарадницима.

Помоћ, коју ће заједнички пружити Општина Херцег Нови и Министарство просвјете, науке, културе и спорта, састојаће се у санацији оштећене фасаде, занатско-браварским радовима на фасадним отворима и огради, столарским радовима, санацији подзида и ходне површине улазног платоа, те санацији ентеријера, саопштено је из локалне  управе.

Полазећи од значаја који има Исламска заједница у Црној Гори, посебно потребу Општине Херцег Нови да допринесе једнокости свих грађана у остваривању права и очувању културне баштине свих вјерских заједница, овај пројекат има карактер посебног значаја за црногорску културу.

Како је након састанка истакао предсједник Катић, локална самоуправа и Исламска заједница су и у претходом периоду имали добар и коректан однос на локалном и државном нивоу. Он је посебно похвалии сарадњу са херцегновским имамом Хусеином еф. Хоџићем.

Катић је нагласио да су до сада заједничким снагама предузети кораци у рјешавању проблема са којима се суочава та вјерска заједница у Херцег Новом. Један такав примјер је и реконструкција објекта на Топлој, преко пута Музеја „Његошева школа“, у чему ће помоћ имати од Општине Херцег Нови и Министарства просвјете, науке, културе и спорта, потврдио је предсједник Катић.

Друго питање које је било предмет састанака је недостатак гробних мјеста за вјернике Исламске заједнице.

– Недостатак гробних мјеста је свакако велики проблем за читав град, па ћемо то питање у наредном перидоу рјешавати на генералном нивоу, у виду новог градског гробља за све грађане, са посебним дијелом за вјернике Исламске заједнице – закључио је Катић.

Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић захвалио се предсједнику Катићу на показаном разумијевању, не само данас, већ и много раније по питању изградње објекта у Кумбору.

– Општина Херцег Нови нам никада није била сметња и препрека да дођемо до тог објекта. Данас сам дошао, прије свега, да се предсједнику Катићу захвалим на томе, а он нас је дочекао новом помоћу у реконструкцији и опремању објекта на Топлој. Мислим да муслимани у Херцег Новом имају предсједника који води бригу о сваком свом грађанину, што ме јако радује – казао је Фејзић након састанка.

– Прича коју смо сви заједно данас имали даје снагу да вјерујемо да је руководство ове општине у потпуности спремно на добру комуникацију и сарадњу са Исламском заједницом – закључио је Фејзић.

Oн је данашњу посјету нашем граду искористио да обиђе и друге објекте ИЗ у Боки которској.

Састанку су присуствовали и потпредсједница Весна Самарџић, менаџер Општине Драган Шимрак, Главни администратор Ненад Ђорђевић и Савјетник предсједника за међународне односе Јован Суботић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here