Европски тим за Херцег Нови: “Чините што знате, но не знате што чините“

Клуб одборника Европски тим за Херцег Нови у саопштењу од 25. априла указао је на проблем са којим се суочава Институт „Др Симо Милошевић“ Игало. Тада су, како наводе у данашњем саопштењу, посебно акцентовали покушаје локалне самоуправе да кроз „Комисију за сагледавање и праћење стању у Институту“, а коју је формирао предсједник Општине и у којој нема представника ДПС-а, наводно утиче на рјешавање проблема.

-Ова Комисија више личи на дебатни клуб него на озбиљно тијело које може утицати да се ситуација промјени. Њени закључци и ставови никога не обавезују и све што су упутили ка актуелној власти у Црној Гори није имало ефекта. Очигледно је да Комисија, састављена од представника власти у локалној самоуправи Херцег Новог, представља фарсу којом се само формално жели показати заинтересованост за проблем Института без икаквог утицаја на доносице одлука, наводе из ЕТЗХН и додају да актуелну државну власт очигледно не занимају мишљења новске Комисије која „наставља да се према Институту односи у складу са, непознатној, агенди која има за циљ да овог највећег привредног субјекта у Херцег Новом доведе до урушавања“.

-Једино ко може да доноси одлуке, ставове и ко може да предузме конкретне и ефикасне мјере које би утицале на стање у Институту је Скупштина Општине Херцег Нови. Конкретним закључцима СО Херцег Нови и активностима које би иницирала и предузела, могла би утицати на заштиту и очување Института, носиоца здравственог туризма Црне Горе, изузетне кадровске оспособљености, привредног субјекта велике имовине, пружаоца терцијалне здравствене заштите за грађане Црне Горе и вишедеценијског обезбјеђења рехабилитационих услуга  иностраним партнерима, наставне базе Универзитета Црне Горе за физикалну медицину, саопштили су из ЕТЗХН.

Вишемјесечно неисплаћивање зараде запосленима, немогућност улагања, оспоравање имовине Института, кадровски експерименти и дугови који пријете да добављачи прекину сарадњу са Институтом, кажу из опозиционог клуба одборника, ово питање подижу на ниво алармантности и сваки дан је драгоцјен ако се има намјера сачувати од пропадања.

-У немогућности да ријеше проблем посеже се са мантром да је за све крив ДПС свјесни да тиме обмањују јавност јер им је и те како познато да је управо под ДПС-ом Институт сачуван, унапријеђен и оспособљен до нивоа бренда Црне Горе  препознатљивог у Европи. Уосталом, о Инстититу се тада у Херцег Новом и Црној Гори говорило само о успјесима и ни приближно о овоме о чему се сада говори. Водећи се наведеним, ДПС Херцег Нови је најавио иницијативу за сазивање ванредне сједнице СО Херцег Нови на којој би једина тачка била Институт Игало. То би била прилика да се сазна све што се предузима око Института, шта власт У Црној Гори намјерава да уради и објасни зашто до сада ништа нису урадили, и шта да предузмемо и како даље дјеловати у заштиту Института и његових запослених, наводе из ЕТЗХН.

Како клуб одборника ДПС-а у СО Херцег Нови нема довољан број одборника који би у складу са Статутом заказали ванредну сједницу објашњавају да су у непосредном контакту са осталим клубовима затражили недостајућу подршку њиховој иницијативи.

-Нико од контактираних клубова одборника у СО Херцег Нови није желио подржати иницијативу и тако је онемогућено сазивање сједнице СО на ову тему. То само по себи говори о односу носиоца локалне власти у Херцег Новом према проблемима Института, потврђујући нашу сумњу у искреност њихове намјере, формирање Комисије као изговор за наводну забринутост и, по свему судећи, координиране активности са вршиоцима власти у Црној Гори. Поштовани грађани, нисмо капацитирани да сазовемо ванредну сједницу Скупштине Општине Херцег Нови и наша иницијатива не може да буде ефектуирана. Остаје нам само да представницима локалне власти у Херцег Новом поручимо као Петар Први катуњанима: „Чините што знате, но не знате што чините“, наведено је у саопштењу Клуба одборника Европски тим за Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here